• Zeci de case inundate • Terasamentul căii ferate, afectat • Jandarmii, pompierii şi voluntarii locali – în sprijinul populaţiei

 

V. Stoica, F. Tănăsescu

A fost jale, în noaptea de luni spre marți, în localitățile din nordul Prahovei. Apele venite de pe versanți, provocate de ploile torențiale, au generat cele mai mari distrugeri din ultimele decenii la Bușteni, iar urgia a lăsat în urmă mari probleme și la Azuga și la Sinaia! „A fost rupere de nori”, au spus salvatorii de la ISU Prahova. „A turnat cu găleata. Era pânză de apă şi, zi să fi fost, tot nu s-ar fi văzut nici la doi metri distanţă”, au spus mulţi dintre localnicii care au trăit grozăvia.

În Buşteni, au fost inundate peste 50 de locuinţe şi un supermarket, iar DN1 a fost blocat mai bine de trei ore din cauza aluviunilor. Pompierii, împreună cu salvamontiştii şi reprezentanți ai Serviciului Local pentru Situaţii de Urgenţă, au evacuat, preventiv, 10 persoane. Tot la Buşteni, pe strada Telecabinei, salvatorii de la ISU Prahova au acţionat pentru degajarea unui copac doborât de furtună pe partea carosabilă.
Potopul a adus odată cu el teama de pierderea agoniselii de-o viață pentru zeci de familii din orașele de pe Valea Prahovei, nu numai la Bușteni, ci și la Sinaia (unde, pe lângă locuințe inundate, o mașină a fost luată la propriu de ape) și la Azuga. La Sinaia a fost afectat de aluviunile aduse de pe versanți și terasamentul căii ferate, fiind nevoie de un transport special de piatră pentru refacerea acestuia. Cu toate acestea, nu au fost trenuri blocate sau redirecționate, după cum au comunicat reprezentanții pompierilor prahoveni, care aveau dislocate în zonele afectate nouă motopompe, cinci autocamioane, două autospeciale de stingere cu apă şi un echipaj SMURD.
A fost nevoie, ieri, de intervenția echipajelor de jandarmi și de pompieri, dar și de localnici pentru a-i ajuta pe oamenii loviți de viituri, pentru decolmatarea curților de aluviunile aduse de viitură, dar și pentru ca saci cu nisip să fie dispuși la intrarea în gospodăriile și în casele afectate, ca să fie apărate mai bine în cazul apariției unei alte situații asemănătoare.

Sursa foto: ISU şi IJJ Prahova