N. Dumitrescu

Nu este nicio îndoială că produsele culinare făcute în casă, după metode tradiționale, sunt mai bune decât cele din comerț, mai ales că, în ultimul caz- iar asta se constată și dacă se citește atent pe etichetă- ca să nu expire prea repede sunt ”condimentate” cu multe E-uri. În acest context, pentru a se face diferența, cei care prepară produse tradiționale și după rețete consacrate au făcut demersurile necesare, potrivit legislației, pentru a le înregistra în mod oficial, la nivel județului Prahova, prin intermediul Direcției Județene pentru Agricultură Prahova, existând și un registru special în acest sens care, anul trecut, s-a îmbogățit cu alte două produse, pe lângă cele deja existente. Astfel, în Registrul județean de produse tradiționale a fost trecută, în anul 2020, și ”Țuica trei prune”, produsă la Boldești-Scăeni, în acest document mai figurând și alte produse tradiționale, numai la rostirea ori la scrierea denumirii acestora pofticioșilor venindu-le, cum se spune, apă în gură: Păstrăv afumat în cobză de brad ”Doftana” (produs realizat în comuna Valea Doftanei și înregistrat din anul 2014); Păstrăv copt și afumat la jar ”Doftana” (preparat la punctul de lucru din Breaza, produs înregistrat în anul 2016); Zacuscă de păstrăv ”Doftana” (produs înregistrat în anul 2016 și realizat la punctul de lucru din Breaza); Cârnați de păstrăv ”Doftana” (produs realizat la Breaza și înregistrat în anul 2016); Cașcavea de Doftana ”Crăița” (realizat în localitatea Valea Doftanei și înregistrat în anul 2017). De asemenea, cu statut de ”Rețetă consacrată”, anul trecut a fost înregistrată și ”Pâinea neagră cu cartofi”, realizată în comuna Păulești, pe lista cu astfel de produse mai fiind trecute: Chefir 3,3% grăsime, Lapte bătut 2% grăsime, Sana 3,6% grăsime – toate realizate la o fabrică de la Boldești-Scăeni; Cabanos, Mușchi file afumat, Parizer – toate realizate la o fabrică de la Filipeștii de Pădure; Crenvurști cu carne de vită – realizați la Filipeștii de Pădure și Ceptura; Salam Torpedo (realizat la Filipeștii de Pădure), Ciolan presat (Ceptura); Pâine integrală (realizată la Păulești). De menționat că pe lista bunătăților realizate din ingrediente naturale, fără E-uri, se mai regăsesc și o serie de ”Produse montane”, realizate din lapte sau carne, respectiv: Cașcaval Țărănesc Valdostana, Brânză de Burduf Valdostana, Cașcavea Valdostana – toate realizate la o fermă din Valea Doftanei; Păstrăv de acvacultură (produs la Valea Doftanei).