FILE PHOTO: A logo is pictured on the headquarters of the World Health Orgnaization (WHO) in Geneva, Switzerland, June 25, 2020. To match Special Report HEALTH-CORONAVIRUS/AFRICA-CEPHEID REUTERS/Denis Balibouse/File Photo

Salvarea a 50 milioane de vieţi până în 2030 prin consolidarea campaniilor de vaccinare împotriva unor maladii ca rujeola reprezintă un obiectiv pe care şi l-au stabilit Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi partenerii săi într-un moment în care pandemia de COVID-19 reduce acoperirea vaccinării de rutină, relatează AFP, preluată de Agerpres.
Lansarea acestei strategii mondiale de vaccinare intervine în timp ce, la peste un an de la debutul pandemiei de coronavirus, perturbări majore în serviciile de sănătate esenţiale persistă în aproximativ 90% dintre ţări, potrivit unei anchete a OMS.
„Mii de copii în lumea întreagă riscă să nu primească vaccinuri de bază, în timp ce pandemia actuală ameninţă să reducă la zero cele două decenii de progres în materie de vaccinare sistematică”, a declarat directorul executiv Gavi (Alianţa Vaccinului) dr. Seth Berkley, într-un comunicat.
Totuşi, în interiorul ţărilor gradul perturbărilor în domeniu s-a diminuat în general. În 2020, în medie, aproximativ jumătate din serviciile de sănătate esenţiale au fost perturbate, în timp ce în primele trei luni ale anului 2021 erau doar puţin peste o treime.
Noua strategie, lansată cu ocazia Săptămânii mondiale a vaccinării 2021, vizează prevenirea a 50 milioane de decese în lume, dintre care 75% în ţarile defavorizate, prin consolidarea sistemelor de vaccinare de-a lungul vieţii.
Programul vizează să atingă până în 2030 o acoperire în proporţie de 90% pentru vaccinurile esenţiale administrate în perioada copilăriei şi adolescenţei şi să reducă la jumătate în aceeaşi perioadă numărul copiilor privaţi total de vaccinuri. Programul urmăreşte de asemenea introducerea sau reintroducerea în anumite ţări a unor noi vaccinuri sau care sunt subutilizate, cum ar fi cele împotriva COVID-19, rotavirus sau papilomavirus uman.
„Pentru a ne reveni mai bine după COVID-19 şi a lupta împotriva viitoarelor pandemii, va trebui să ne asigurăm ca vaccinarea de rutină să devină o prioritate şi să ne străduim ca vaccinurile să ajungă la copii care nu primesc niciun fel de vaccin obişnuit. Pentru a face aceasta, trebuie să lucrăm împreună – agenţii de dezvoltare, guverne şi societatea civilă – pentru a ne asigura că niciun copil nu este dat la o parte”, a afirmat directorul Gavi.
Aprovizionarea cu vaccinuri şi alte echipamente este de asemenea esenţială pentru vaccinarea copiilor, dar din cauza perturbărilor legate de pandemie Unicef a reuşit să livreze puţin peste 2 miliarde de doze de vaccinuri în 2020 pe plan internaţional, faţă de 2,29 miliarde în 2019.
Din cauza lacunelor în acoperirea vaccinării, focare grave de rujeolă au fost recent semnalate în ţări precum Republica Democratică Congo, Pakistan şi Yemen. Organizaţiile internaţionale se aşteaptă la alte epidemii în alte locuri.
Situaţia este cu atât mai îngrijorătoare cu cât „chiar înainte de pandemie, semne preocupante relevau că începem să pierdem teren în lupta împotriva bolilor copilăriei care pot fi prevenite, cu 20 de milioane de copii care nu au primit vaccinuri esenţiale”, a declarat directorul general al Unicef, Henrietta Fore.
„Pandemia nu a făcut decât să înrăutăţească o situaţie deja proastă, lăsând alte milioane de copii nevaccinaţi. Acum, când importanţa vaccinurilor ne preocupă, trebuie să menţinem această energie pentru a ajuta fiecare copil să recupereze întârzierea în materie de vaccinare împotriva rujeolei, poliomielitei şi altele”, a afirmat ea.