• Poliţia Română atrage atenţia că împăcarea părţilor menţine constant riscul repetării comportamentelor violente

V.Stoica

Un incindent petrecut luni seară, pe 1 Martie, în jurul orei 21.30, pe o stradă din zona de nord a Ploieștiului, arată că violența în familie continuă să fie un fenomen extrem de răspândit la nivelul societății românești. Iar victimele – femei și copii, în special – se întorc deseori în mediul toxic din care pleacă.
Polițiștii din cadrul Secției de Poliție Nr. 2 Ploiești au primit o sesizare, luni seară, despre o femeie cu un copil în brațe care a fost agresată de către un bărbat.
Echipa de polițiști care a mers la fața locului a constatat că, într-adevăr, femeia prezenta urme de agresiune la nivelul feței. Din verificări a reieșit faptul că aceasta ar fi fost agresată de concubinul său, ulterior fiind dată afară din locuință. Persoana vătămată a primit îngrijiri medicale la fața locului, însă a refuzat transportul la o unitate medicală, potrivit reprezentanților IPJ Prahova.
“Polițiștii au emis un ordin de protecție provizoriu împotriva bărbatului, fiind totodată informați și reprezentanții DGASPC Prahova. În cursul serii trecute, femeia și copilul său au fost relocați într-un centru de primire în regim de urgență.
Astăzi, organele de cercetare penală din cadrul Secției nr. 2 Poliție Ploiești au dispus măsura preventivă a reținerii pentru 24 de ore față de bărbat. Ulterior dispunerii măsurii preventive a reținerii pentru 24 de ore, persoana vătămată s-a prezentat la sediul subunității și a formulat o cerere prin care a precizat că s-a împăcat cu persoana bănuită. În consecință, procurorul supraveghetor a dispus punerea în libertate a bărbatului întrucât în cauză a intervenit împăcarea părților”, a transmis IPJ Prahova.

• Ce este ordinul de protecţie provizoriu și cum poate fi emis?

Ordinul de protecție provizoriu poate fi emis direct de polițist, având un caracter executoriu, fără termen, fără somație și o valabilitate de cinci zile, perioadă în care victima poate solicita instanței emiterea unui ordin de protecție, cu o durată de până la șase luni.
Dincolo de măsura separării, acest procedeu poate fi însoțit și de alte dispoziții care vizează: reintegrarea victimei şi, după caz, a copiilor în locuinţa comună, după evacuarea agresorului; obligarea agresorului la păstrarea unei distanţe minime determinate faţă de victimă, faţă de membrii familiei acesteia ori faţă de reşedinţa, locul de muncă sau unitatea de învăţământ a persoanei protejate; obligarea agresorului de a preda poliţiei armele deţinute.
Poliția Română arată, însă, că „principala dificultate constă în faptul că, de multe ori, victimele preferă ca poliţiştii să se rezume la a atrage atenţia agresorului cu privire la faptele sale. În alte situații, împăcarea părților menține constant riscul repetării comportamentelor violente, transmițând agresorului mesajul că faptele sale nu vor fi urmate de sancțiuni”.
În numeroase cazuri, poliţiştii au fost sesizaţi de rude, prieteni, vecini, acest fapt fiind o dovadă a implicării comunității. Extinderea cercului de persoane care iau atitudine față de comportamentele agresive evidențiază preocuparea lor. În același timp, se remarcă și o schimbare de atitudine şi din partea victimelor, acestea fiind cooperante, relatând corect situația de fapt şi având încredere în acţiunea poliţiştilor.