Studenţii străini au stat în cămin şi au susţinut, ca şi ceilalţi colegi, examenele în sistem on-line

 

N. Dumitrescu

Conform deciziei conducerii Universității Petrol-Gaze Ploiești, în prima jumătate a semestrului al doilea al anului universitar, cursurile se vor desfăşura în sistem hibrid. Potrivit informațiilor conf. univ. dr. Mirela Dulgheru, purtător de cuvânt al UPG Ploiești, începând de astăzi,
1 Martie, timp de şapte săptămâni, cursurile vor fi susţinute în sistem on-line, iar seminariile, laboratoarele şi activităţile practice vor avea loc cu prezenţa fizică a studenţilor. După această perioadă, situaţia desfășurării activității didactice va fi reevaluată în vederea stabilirii scenariului pentru cea de-a doua jumătate a semestrului. ”Începutul anului universitar 2020-2021 a debutat în sistem hibrid, toate seminarele, laboratoarele și activitățile practice fiind desfășurate în format fizic, iar cursurile on-line. Începând cu data de 9 noiembrie 2020, s-a hotărât la nivel de Consiliu de Administrație și cu aprobarea Senatului Universității ca să intrăm cu toate activitățile în sistemul de predare on-line, din cauza faptului că la nivelul municipiului Ploieşti crescuse semnificativ rata de infectare. La începutul lunii ianuarie 2021, UPG Ploieşti a stabilit că actualul context epidemiologic nu permite desfăşurarea de activităţi didactice sigure în universitate, care să implice prezenţa fizică a studenţilor. Astfel, conducerea universităţii a decis menţinerea în sistem on-line a tuturor activităţilor didactice, inclusiv a examinării studenţilor, până la sfârşitul sesiunii din luna februarie”, ne-a menționat purtătorul de cuvânt al UPG Ploiești. Legat de desfășurarea activității didactice în sistem hibrid, începând de astăzi, interlocutoarea noastră a mai precizat: ”Avem deja experiență în organizarea seminarelor, a laboratoarelor și a activităților practice în condiții de siguranță. Atât cadrele didactice, cât și studenții s-au familiarizat cu respectarea măsurile igienico-sanitare impuse de pandemie. Masca, distanțarea, igienizarea și aerisirea spațiilor de învățământ, efective de studenți reduse sunt doar câteva dintre măsurile de prevenire a infectării cu Sars-Cov-2”.
Având în vedere că de la începutul lunii ianuarie a.c. toate activitățile didactice au fost menținute în sistem on-line, întrebată dacă, odată cu începerea noului semestru în sistem hibrid, s-a luat în calcul posibilitatea de recuperare a materiei, așa cum s-a luat decizia în cazul elevilor, purtătorul de cuvânt al UPG ne-a precizat că fiecare cadru didactic are în orarul personal stabilite două zile de consultații pe săptămână și, în cadrul acestui program, răspunde solicitărilor tuturor studenților care cer explicații suplimentare.
La data de 1 octombrie, la UPG Ploiești erau înregistrați în total 5.671 de studenți. Dintre aceștia, 181 sunt studenți străini din 27 de țări, din state precum Angola, Republica Moldova, Turkmenistan, Azerbaijan, Irak, Iran, Egipt, Algeria, Cuba, Mexic, Libia, Yemen, Senegal, Siria, Nigeria, Guineea, Vietman, Coreea, Spania. Aceștia au stat în cămin pe tot parcursul primului semestrului și au susținut examenele în sistem on-line, ca și ceilalți colegi, respectând regulamentul de organizare și desfășurare a examenelor și verificărilor în condiții on-line.