Ieri, Germania, Franţa, Spania şi alte zece state membre ale Uniunii Europene au anunţat că îşi unesc forţele pentru a investi în tehnologii din domeniul procesoarelor şi semiconductorilor, în încercarea de a ajunge din urmă SUA şi Asia, a transmis Agenţia Reuters, preluată de Agerpres.
În prezent, Europa controlează doar 10% din piaţa globală a semiconductorilor, evaluată la 440 miliarde de euro, iar UE se bazează pe chipurile produse în străinătate. O astfel de dependenţă sporită de chipurile şi alte produse fabricate peste hotare a fost scoasă în evidenţă de pandemia de COVID-19. La aceasta s-au adăugat şi îngrijorările de securitate provocate de controlul exercitat de anumite guverne când vine vorba de chipurile străine utilizate în autoturisme, echipamente medicale, telefoane mobile şi reţele de telecomunicaţii. Astfel, 13 state membre (Belgia, Croaţia, Estonia, Finlanda, Grecia, Italia, Malta, Olanda, Portugalia, Slovenia, Germania, Franţa şi Spania) vor lucra împreună pentru a consolida sistemele electronice şi capacităţile de producţie de ultimă generaţie. „Aceasta va necesita un efort colectiv pentru a unifica investiţiile şi a coordona acţiunile, atât ale actorilor din sectorul public, cât şi din sectorul privat”, a informat Comisia Europeană. „O abordare colectivă ne poate ajuta să ne folosim atuurile noastre existente şi să îmbrăţişăm noi oportunităţi pe măsură ce procesoarele avansate joacă un rol din ce în ce mai important pentru strategia industrială şi suveranitatea digitală a Europei”, a declarat comisarul european pentru piaţa internă, Thierry Breton. Cele 13 state membre vor colabora cu companii private pentru a forma alianţe industriale de cercetare şi dezvoltare pentru designul şi producţia de procesoare şi vor încerca să finanţeze astfel de proiecte. De asemenea, se va folosi o schemă europeană intitulată „Proiecte importante de interes european comun, care permite finanţarea în cadrul unor norme UE relaxate privind ajutoarele de stat”.
La începutul acestui an, Uniunea Europeană a alocat 145 de miliarde de euro, o cincime din fondurile alocate pentru revenirea economică după pandemia de coronavirus, pentru proiecte în sectorul digital.