Violeta Stoica
Turiștii care au participat, de Sfântul Andrei, la ceremonialul religios de resfințire a Crucii Eroilor Neamului de pe Vârful Caraiman au avut posibilitatea să intre și în zona spațiului expozițional al monumentului aflat la altitudinea de 2291 de metri.
În grupuri de câte zece persoane, vizitatorii au avut ocazia să vadă imagini de arhivă cu istoria Crucii Caraiman, care a ajuns, în anul 2013, în Cartea Recordurilor drept cea mai înaltă cruce aflată la cea mai mare altitudine, pe Muntele Caraiman din Munții Bucegi ai Carpaților de Sud ai României.
Pe 30 noiembrie, de Sfântul Andrei, Ministerul Apărării Naționale a organizat ceremonialul de resfințire a Crucii Caraiman, la finalizarea lucrărilor de restaurare a monumentului.
Reabilitarea Crucii Eroilor de pe Caraiman s-a desfășurat pe parcursul a doi ani, între 2016 și 2018, interval în care au avut loc procedurile legale privind transferul obiectivului de la orașul Bușteni la MApN, întocmirea documentațiilor tehnice, întocmirea și depunerea cererii de finanțare pe fonduri europene, semnarea contractului de finanțare, atribuirea prin licitație a contractului de lucrări, obținerea avizelor legale pentru fiecare etapă. Ulterior parcurgerii numeroșilor pași procedurali, în toamna anului 2018 a fost semnat contractul de lucrări de restaurare, reabilitare şi conservare a Crucii Caraiman şi de amenajare a spaţiului expoziţional din cadrul acesteia.
Lucrările propriu-zise de restaurare a monumentului s-au desfășurat pe parcursul a 11 luni, preponderent în perioada caldă – o lună în anul 2018, 5 luni în anul 2019 (iulie – noiembrie), 5 luni în anul 2020 (iulie – noiembrie).