• Valoarea serviciilor se ridică la 800.000 de lei fără TVA
Violeta Stoica
O societate din Ploiești, SC Dineng Dev SRL, va realiza expertiza tehnică a lucrărilor proiectate, executate și rămase de executat în cadrul proiectului privind modernizarea sistemului de colectare și epurare a apelor uzate în municipiul Ploiești. Adică, expertizarea tehnică a stației de epurare a municipiului rămasă nefinalizată la un grad de execuție de circa 80%.
După ani de tergiversări, cauzate fie de valoarea inițială foarte mică a contractului de prestare a serviciilor, fie de complexitatea serviciilor care ar urma să fie prestate, fie de inexistența ofertelor, la finalul lunii septembrie, Primăria Ploiești a parafat, într-un final, contractul de expertizare tehnică a stației de epurare rămasă neterminată, din cauza abandonării lucrărilor în urmă cu șapte ani.
Dacă, la primele tentative de încheiere a contractului de prestări servicii, acesta pornise de la o valoare inițială evaluată la 25.000 de lei, expertiza tehnică va fi realizată în cele din urmă contra sumei de 800.000 de lei fără TVA!
Clădirea care ar fi trebuit să preia apele uzate din Ploiești încă din anul 2013 se află chiar în apropierea stației de epurare vechi, îmbătrânite, care nu mai face față cerințelor actuale de mediu, dar nici nu mai are capacitatea de a prelua apele reziduale provenite dintr-un oraș în care rețeaua de canalizare s-a extins sistematic de la mijlocul secolului trecut încoace.
În anul 2006, conducerea de atunci a Primăriei Ploieşti a considerat necesar să înceapă tratativele pentru construirea unei noi staţii de epurare. În anul 2008, s-a semnat un contract cu un consorţiu care a început construirea acestei staţii de epurare, contract parafat de municipalitatea ploieşteană şi de Ministerul Mediului, o mare parte din fonduri urmând a proveni de la acest minister. Însă banii care ar fi trebuit să vină de la Ministerul Mediului nu au mai venit, pentru că fondurile pentru obiectivul de la Ploiești ar fi trebuit să fie transferate către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, instituţie care a preluat toate aceste investiţii. Lucru care nu s-a mai întâmplat, ajungându-se la un proces care s-a finalizat în urmă cu ceva vreme, câștigat de Primăria Ploiești.
De atunci, a început nebunia tentativelor de contractare a unor servicii de expertizare tehnică și financiară a clădirilor neterminate și a utilajelor existente acum pe șantierul abandonat în urmă cu șapte ani.
Rămâne de văzut care va fi concluzia la care vor ajunge reprezentanții firmei care a câștigat licitația pentru expertizarea stației de epurare, având în vedere că multe dintre obiectele existente probabil nu mai pot fi utilizate pentru continuarea lucrărilor. Când va fi reluată construirea noii stații de epurare și care vor fi costurile pentru municipalitatea ploieșteană, nimeni nu poate ști în prezent.
Momentan, apele uzate ale Ploieștiului trec prin vechea stație de epurare, veche de pe la mijlocul secolului XX.