Violeta Stoica

Orașul Sinaia, cunoscut de decenii drept “Perla Carpaților”, este una dintre localitățile de pe Valea Prahovei care ar putea deveni cu adevărat o nestemată. Cu unele condiții. Una dintre acestea este rezolvarea problemei clădirilor și a terenurilor lăsate de izbeliște de către proprietarii lor – știuți sau mai puțin știuți –, cunoscut fiind faptul că supraimpozitarea nu prea are efectul scontat.
Zeci de clădiri sunt în atenția administrației locale, iar hotărârile de consiliu local prin care s-au stabilit creșteri semnificative ale valorii impozitelor –
unele dintre ele contestate de către proprietari – sunt doar o mică tentativă de a scăpa de găurile negre, care sluțesc imaginea stațiunii montane.
Hoteluri, vile, foste cinematografe și foste restaurante, majoritatea dintre acestea restituite foștilor proprietari după ce au fost preluate de către comuniști în domeniul statului, sunt acum năpădite de bălării, uitate de lume și de proprietari. Doar turiștii – numeroși chiar și pe vreme de pandemie – se mai întreabă, curioși, ce se întâmplă cu aceste imobile degradate într-un oraș ca Sinaia.

policlinica balneara SinaiaÎn anul 2018, Primăria Sinaia a luat inițiativa supraimpozitării, cu până la 500%, a imobilelor degradate – clădiri și terenuri –, lăsate în paragină de către proprietari. La vremea respectivă, se spera că unii dintre proprietari vor încerca să rezolve problemele apărute în timp la imobilele respective, însă lucrurile nu au stat tocmai așa.
S-a făcut chiar și o listă de zeci de imobile ai căror proprietari au fost sancționați cu creșterea de până la 500% a impozitului pe clădiri, listă care este adaptată anual în funcție de schimbările produse după notificarea primită de la reprezentanții Primăriei Sinaia.
Situațiile sunt similare, aproape în toate cazurile. Proprietarii preferă să plătească taxe locale mai mari, dar să nu renoveze/ restaureze clădirile, unele dintre ele impozante imobile pline de istorie.
Două dintre aceste imobile lăsate de izbeliște sunt Hotelul Păltiniș și Casa Domnească, fostul cinematograf Perla, fost restaurant.
Pentru ambele clădiri – fiecare cu frumusețea și istoria ei – se anunța în urmă cu câțiva ani un viitor strălucit. Din păcate nu a fost să fie așa.policlinica balneara Sinaia1
Hotelul Păltiniș, care aparține unei firme private, este încremenit în sărăcie, în bălării și în degradare. O clădire care ar fi trebuit până acum să devină hotel de patru stele, cu stilul său impozant și cu povestea din spatele ei, dar care a ajuns una dintre petele de pe obrazul Sinăii.
În anul 2003, se vorbea că Hotelul Păltiniş din Sinaia va intra într-un program de modernizare evaluat la patru milioane de dolari, după finalizarea lucrărilor urmând sa fie inclus într-un prestigios lanț hotelier.
Nu a fost să fie. Și pare că nici nu va să fie.
policlinica balneara Sinaia2Casa Domnească, un alt exemplu. Cu fațada acoperită parțial de chioșcurile în care se vinde mâncare la pachet, și această clădire este lăsată în degradare. Refacerea clădirii nu pare să fie o prioritate pentru proprietari.
Și, totuși, chiar nu se poate face nimic? Supraimpozitarea nu rezolvă fondul problemei, deși este un prim pas pentru atenționarea proprietarilor.
Iar Sinaia nu este singurul exemplu. Din păcate, toate marile orașe sunt pline de asemenea cazuri, însă când ele apar în “Perla Carpaților”, parcă perla nu mai este deloc naturală, ci pare fabricată într-un atelier de chinezării…