E și o veste bună: angajații din două centre ale DGASPC au avut rezultate negative în urma testării

Violeta Stoica

În nebunia raportării tot mai multor cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus în mai multe localități din județul Prahova, ieri a apărut și o veste bună. Angajații a două centre sociale aparținând DGASPC Prahova – Casa Rozei Urlați și CIAPAH Puchenii Mari – au fost testați, iar rezultatele au ieșit negative! Este vorba despre 34 de angajați de la Pucheni și alți 39 de la Urlați. Potrivit directorului DGASPC Prahova, Viorel Călin, mâine și luni vor fi prelevate probe și de la ceilalți aproximativ 1.100 de angajați ai celorlalte 20 de centre pentru îngrijire adulți și pentru copii din județ, iar săptămâna viitoare va fi rândul tuturor beneficiarilor – copii și adulți deopotrivă, adică vreo 1.400 de persoane – pentru a fi testați. Având în vedere numărul foarte mare de teste care trebuie efectuate, nu au putut fi prelevate probe de la angajați și beneficiari în același timp, pur și simplu din cauza lipsei kiturilor de recoltare necesare celor aproape 3000 de persoane!
Ieri însă au mai venit și vești proaste, de la DSP Prahova. De la începutul epidemiei și până în prezent, la nivelul județului Prahova, 526 de persoane au fost confirmate cu noul coronavirus, 54 dintre acestea fiind diagnosticate într-o singură zi, ceea ce înseamnă că numai joi și vineri s-a depășit cifra de 100 de teste pozitive! Noi focare au fost descoperite pe raza județului, ceea ce implică o presiune extrem de mare pe umerii personalului medical din spitalele cu specific Covid.
Dintre cele 54 de persoane nou-diagnosticate cu Covid-19, șapte sunt de la FC Petrolul. Alte noi cazuri au mai fost depistate la centrul de bătrâni de la Izvoarele, pentru că la retestare au fost depistate ca fiind infectate cu SARS-CoV-2 alte 15 persoane, astfel că numărul total al îmbolnăvirilor a ajuns aici la 86. Un alt focar, cu 16 persoane infectate dintre cele aproape 50 testate, a fost depistat la o fabrică de medicamente de pe raza județului Prahova, potrivit unor surse, din Filipeștii de Pădure. Fabrica a fost închisă pentru o perioadă de 14 zile, urmând ca, în acest interval, să fie realizată dezinfecția spațiului. De la începutul epidemiei și până în prezent, dintre pacienții confirmați cu noul coronavirus, 17 au decedat, iar 116 au fost declarați vindecați și externați. Pe de altă parte, pe 2 iulie, au mai fost externați 13 pacienți asimptomatici sau cu forme ușoare ale bolii COVID-19. Aceștia au obligația să mai stea încă patru zile în izolare la domiciliu. Conform prevederilor Ordinului de ministru, pe durata izolării, monitorizarea stării de sănătate a acestor pacienți se face de către medicul de familie, zilnic, prin telemedicină. Cei care nu sunt înscriși la un medic de familie sunt monitorizați zilnic de către DSP. Ieri, în spitalele din Prahova, în secțiile de Terapie Intensivă din județ, destinate îngrijirii bolnavilor infectați cu virusul SARS-CoV-2, erau internați 14 pacienți, din care zece aveau nevoie de ventilație mecanică.