Nicoleta Dumitrescu

 

În timp ce unii dintre politicieni parcă se iau la întrecere în privința contestării existenței covidului, argumentând că nu cred într-o boală fără simptome, teorie îmbrățișată inclusiv de cei care susțin că sunt și doctori de profesie, prin țară sunt semne vizibile că ar circula și un alt soi – special – de microb!

Este vorba despre microbul electoral, cel care învie subit o dată la patru ani și căruia, deși au trecut vreo câteva zeci de ani de la confirmarea faptului că el există, nici până în momentul de față nu i s-a găsit un antidot, semn că e la concurență și cu covidul!
Totuși, dacă ar fi să analizăm unele reacții ale organismului după contactul cu coronavirusul, respectiv lipsa mirosului sau a gustului, așa cum au fost invocate de către unii dintre pacienți, în schimb, la contaminarea cu microbul electoral reacțiile par cu totul altele. Brusc, cei confirmați de partide drept candidați par că se transformă dintr-o dată în alte persoane, existând și vaga bănuială că suferă inclusiv de daltonism.
Așa se face că, de o bună bucată de vreme, cei care adulmecă mirosul și gustul puterii par că …simt enorm și văz monstruos, vorba unui celebru personaj al lui Caragiale! Altfel nu se explică de ce, tocmai în ani electorali, unii politicieni se transformă subit, punând în cârca altora toate relelele și neajunsurile, ridicând în schimb în slăvi partidul din care fac parte și liderii săi.
Mai mult, deși de un mandat sau chiar de mai multe au reprezentat o comunitate, cei care și-au asumat apariția numelui lor pe buletinele de vot din această toamnă par că acum descoperă subfinanțarea unor domenii vitale, a unor instituții, că străzile au nevoie de reparații sau că rețelele de utilități publice sunt doar pe hârtie. Pe rețelele de socializare, mulți s-au transformat în voci critice la adresa unora sau a altora, asta în ciuda faptului că, deși se cred populari, dacă s-ar duce în vreo localitate fără alaiul de susținători nimeni nu le-ar da nici ”Bună ziua!” pentru că sunt, de fapt, niște necunoscuți.
Deși știu foarte bine că este așa, realitatea aceasta pare că nu-i afectează deloc, ba din contră par a ieşi mereu neșifonați ori de câte ori sunt prinși la jumătate. În schimb, ca și când ar fi urcat muntele, se cocoață pe sferturi de proiecte sau ajunse cu greu la jumătate, iar de acolo, din vârf, fac poporului cu mâna, promițând mai mult și mai multe, după ce vor fi ei votați. Se invocă, evident, monstruoasele moșteniri, lipsa de implicare, furăciunile, instalarea pe funcții doar pe criterii politice, uitându-se, de fapt, un lucru: rare sunt personajele care n-au la activ două, trei sau mai multe partide, în fiecare an electoral schimbând cârma politică strict doar de dragul funcțiilor la care aspiră!
Cu toate acestea, microbul electoral face dovada că dă reacții din ce în ce mai ciudate, confirmarea venind de la faptul că aceia care sunt anunțați candidați descoperă cartierele mărginașe din localitățile în care au copilărit și, tocmai pentru că își aduc aminte de perioada șotronului, unii dintre ei, acum, înainte de startul campaniei electorale, s-au gândit să ”infieze” chiar și locurile de joacă!?!
Fără nicio reacție la propriile greșeli sau neimplicări, mulți consideră însă că au tot dreptul să ceară voturi, semn că, până la toamnă și dincolo de ea, microbul electoral va fi la concurență cu covidul!