Ieri, câteva mii de musulmani s-au strâns pentru a lua parte la prima zi oficială de rugăciuni la catedrala Sfânta Sofia de la decizia autorităților turce de a o reconverti în moschee, președintele Recep Erdogan fiind printre cei care au participat la eveniment, anunță presa turcă, citată de Hotnews.
În urmă cu două săptămâni cea mai înaltă instanță administrativă din Turcia a revocat decizia din 1934 de transformare a clădirii din epoca bizantină în muzeu, președintele Erdogan semnând decretul de transformare a Sfintei Sofia în moschee la scurt timp după decizie.
Erdogan a citit un verset din Coran, cartea sfânta a islamului, înainte ca din cele patru minarete ale Sfintei Sofia să fie auzită chemarea la rugăciune. Președintele turc a fost prezent alături de mai mulți miniștri ai cabinetului său și alte câteva sute de invitați ai săi la eveniment.
În interiorul fostului muzeu au fost aduse covoare cu motive otomane înainte de rugăciune, prima de acest gen la Sfânta Sofia în epoca modernă a Turciei, tablourile, icoanele și mozaicurile fiind acoperite cu draperii.
Ali Erbaş, ministrul pentru probleme religioase din Turcia a condus prima zi de rugăciuni alături de doi imami și patru muezini.
Un ecran imens și difuzoare au fost montate pentru credincioșii care nu au mai încăput în clădire, grupuri mari de oameni strângându-se de la primele ore ale dimineții, potrivit Reuters.
Guvernatorul Istanbulului, Ali Yerlikaya, a anunțat că forțele de ordine au oprit după un timp accesul oamenilor în zonă, făcând un apel la răbdare pe Twitter și amintind că moscheea va rămâne deschisă pentru rugăciuni până în această dimineață.
Operă arhitecturală majoră construită în secolul al VI-lea de bizantini, care își încoronau aici împărații, Sfânta Sofia face parte din patrimoniul mondial al UNESCO și este una dintre principalele atracții turistice din Istanbul.
Transformată în moschee după cucerirea Constantinopolului de otomani, în 1453, a fost transformată în muzeu în 1934 de liderul tinerei republici Turce, Mustafa Kemal.