Joi se împlinesc șase luni de când Organizația Mondială a Sănătății a declarat pandemia de Covid-19 drept o urgență privind sănătatea publică la nivel internațional, notează The Guardian, citat de Agerpres. La acest moment, sunt 16.648.616 de cazuri de îmbolnăviri, la nivel global, din care 10.232.870 sunt pacienți vindecați. În total 656.621 și-au pierdut viața, potrivit worlodmeteres.info.
Șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, le-a spus luni seara reporterilor că este cea mai gravă criză, cazurile de infecții dublându-se în ultimele șase săptămâni, pe măsură ce pandemia continuă să se accelereze.
”Este pentru a șasea oară când a fost emisă alertă de sănătate publică la nivel global, potrivit Reglementărilor Internaționale în domeniu, dar este de departe cea mai gravă (criză-n.red)”, a spus șeful organizației.
“Atunci când am declarat starea de urgență la nivel interanțional, pe 30 ianuarie, cel mai ridicat grad de alertă potrivit legislației internaționale- existau mai puțin de 100 de cazuri în afara Chinei și niciun deces”, a mai spus Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Organizația a fost criticată pentru modul în care a gestionat situația, la nivel internațional, președintele american Donald Trump fiind cel mai vehement și acuzând OMS că a încercat să ascundă datele reale, acționând în interesul Chinei. Trump a anunțat chiar retragerea SUA din OMS și suspendarea finanțării, în condițiile în care America este cel mai mare contributor la bugetul organizației.
O nouă creștere a numărului de infecții a determinat mai multe țări să reintroducă restricții de călătorie în ultimele zile, Marea Britanie aruncând în degringoladă sectorul turistic european după ce a dispus plasarea în carantină a sosirilor din Spania.
Doar prin respectarea strictă a măsurilor de sănătate, de la purtarea măștilor la evitarea grupurilor mari de persoane, lumea va putea gestiona și învinge pandemia de COVID-19, a afirmat directorul general al OMS, Tedros Adhanom în cadrul unei conferințe de presă virtuale.
„Unde aceste măsuri sunt urmate, numărul de cazuri scade. Unde nu sunt, numărul de cazuri crește”, a subliniat acesta, lăudând Canada, China, Germania și Coreea de Sud pentru controlarea pandemiei.
Directorul pentru Situații de Urgență al OMS, Mike Ryan a declarat la rândul său că „va fi aproape imposibil pentru țări să își mențină granițele închise pentru viitorul previzibil. Economiile trebuie să se redeschidă, oamenii trebuie să muncească, comerțul trebuie să fie reluat”.