N.D.

Cu toate că, în ultimele luni, din cauza pandemiei, programul de audiențe cu publicul la instituția Avocatul Poporului a fost suspendat și rămâne în continuare, au fost destule persoanele care au cerut să fie ajutate în vederea rezolvării problemelor cu care se confruntă.
Astfel, potrivit Mirabelei Mălăescu, consilier coordonator în cadrul Biroului Teritorial Ploiești al instituției Avocatul Poporului, în primele șase luni ale anului în curs, 496 de cetățeni au solicitat sprijin prin intermediul telefonului, cele mai multe apeluri – 320 – venind din partea prahovenilor, cu precizarea că în competența instituției intră și județele Buzău și Dâmbovița.
De asemenea, în perioada menționată, au fost soluționate și 227 de petiții prin intermediul cărora cetățenii reclamau posibila încălcare a drepturilor și libertăților constituționale de către autorități ale administrației publice centrale sau locale ori solicitau îndrumări juridice pentru rezolvarea problemelor întâmpinate, fiind înregistrate și o serie de sesizări din oficiu, precedate cu opt anchete proprii, în urma cărora au fost emise recomandări pentru remedierea deficiențelor.
Totodată, au fost soluționate și 98 de dosare în care au fost efectuate verificări cu privire la situațiile semnalate și, pe de altă parte, deși în cazul altor 129 de petiții primite se semnalau aspecte care nu intrau în competența de soluționare a instituției Avocatul Poporului, și în aceste cazuri, cetățenii au primit îndrumările necesare pentru soluționarea problemelor vizate. Potrivit centralizării activității pe primele șase luni ale anului în curs, până la jumătatea lunii martie au fost fost primite în audiență și aproape 300 de persoane însă, ulterior, din motive de siguranță medicală, în contextul epidemiologic cauzat de pandemia Covid-19, acordarea audiențelor a fost suspendată.
Potrivit Legii nr. 35/1997 privind organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatul Poporului, republicată, în competența Biroului Teritorial Ploiești sunt cuprinse judeţele Prahova, Buzău şi Dâmboviţa, iar activitatea se desfăşoară de regulă la sediul biroului din Ploiești, cu sediul în Palatul Administrativ.
”Cu toate că programul de acordare a audiențelor rămâne suspendat, în contextul epidemiologic actual, rămânem la dispoziția cetățenilor, asigurând zilnic permanența la sediul biroului și preluând solicitările cetățenilor atât telefonic, cât și prin poștă (inclusiv e-mail).
Reamintim că Biroul Teritorial Ploieşti al instituţiei Avocatul Poporului are sediul în municipiul Ploieşti, Bd. Republicii nr. 2-4, intrarea H, camera 155, județul Prahova, cetățenii interesați având posibilitatea de a-și expune problemele întâmpinate atât telefonic la nr. 0244.593.227, cât și în scris, prin poșta electronică pe adresa de e-mail avpprahova@avp.ro sau prin fax la numărul mai sus amintit. Menționăm că petițiile adresate instituției Avocatul Poporului sunt scutite de taxe de timbru, iar audiențele sunt gratuite”, au ținut să menționeze reprezentanții instituției.