Industria a început primii pași spre revenire în luna mai, vedem o creștere față de aprilie, dar dacă e să comparăm cu luna mai din 2019, e încă slabă, reiese din datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS), potrivit Hotnews. Iată câteva detalii privind producția: în luna mai 2020, producţia industrială a crescut faţă de luna precedentă cu 22,2% ca serie brută; faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială a scăzut cu 30,6%; în perioada ianuarie – mai 2020, comparativ cu aceeași perioadă din 2019, producţia industrială a fost mai mică cu 17,4%.
De precizat că potrivit INS, în luna mai 2020, producţia industrială (serie brută) a crescut faţă de luna precedentă cu 22,2%, datorită creșterii industriei prelucrătoare (+31,8%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat și industria extractivă au scăzut cu 6,5%, respectiv cu 1,7%.
Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială (serie brută) a fost mai mică cu 30,6%, din cauza scăderilor înregistrate de industria prelucrătoare (-33,8%), industria extractivă (-18,2%) și producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-11,8%).
În ceea ce priveşte comenzile noi din industria prelucrătoare,în luna mai 2020, comenzile noi din industria prelucrătoare, pe total (piaţa internă şi piaţa externă), în termeni nominali, au crescut față de luna precedentă cu 19,1%.Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent au scăzut cu 32,7%. În primele cinci luni comparativ cu perioada similară din 2019, comenzile noi din industria prelucrătoare au scăzut în termeni nominali cu 14,9%.
Referitor la cifra de afaceri, INS prezintă următoarele detalii: cifra de afaceri din industrie pe total (piaţa internă şi piaţa externă), în termeni nominali, a crescut față de luna precedentă cu 26,9%. Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent a scăzut cu 31%.În primele cinci luni comparativ cu aceeași perioadă din 2019, cifra de afaceri din industrie pe total (piaţa internă şi piaţa externă), în termeni nominali, a scăzut cu 14,9%.