Pandemia de coronavirus a convins europenii de necesitatea unei cooperări întărite în cadrul Uniunii Europene, potrivit unui studiu publicat ieri, citat de AFP şi preluat de Hotnews. Analiza are la bază sondaje efectuate în 9 țări europene (Bulgaria, Danemarca, Franța, Germania, Italia, Portugalia, Polonia, Spania și Suedia) pe un eșantion general de 11.000 de oameni, între sfârșitul lui aprilie și începutul lui mai, în momentul în care țările participante pregăteau relaxarea măsurilor de carantină. Potrivit raportului, în aproape fiecare țară, percepția despre SUA a devenit mai negativă. În Danemarca (71%), Portugalia (70%), Franța (68%), Germania (65%) și Spania (64%) circa două treimi dintre respondenți spun că opinia lor despre SUA s-a înrăutățit în timpul crizei. Doar în Polonia și Bulgaria această opinie nu a suferit ‘nicio schimbare’ (49% și, respectiv, 56%). Proporția respondenților care văd în SUA un aliat esențial în această criză este foarte mică, cu cea mai mare proporție în Italia, doar 6%. Criza a sporit opinia negativă a europenilor și față de China. La peste 60% dintre francezi (62%) și danezi (62%) se remarcă o deteriorare a percepției față de China. În Italia, în schimb, China a fost văzută drept cel mai util aliat în criză de către un sfert din respondenți (25%) – și în special în rândul simpatizanților Mișcarea 5 Stele (M5S).
O majoritate a respondenților din țările vizate nu și-a schimbat percepția în privința Rusiei. Atunci când percepția s-a schimbat, s-a înregistrat o deteriorare a acesteia, în special în Danemarca, Suedia, Germania și Polonia. Două excepții notabile: Bulgaria (27%) și Italia (23%), unde circa un sfert din populație a raportat o îmbunătățire a percepției față de Rusia. În general, însă, o percepție mai bună asupra Rusiei se întâlnește în rândul populiștilor de extrema dreaptă, a simpatizanților M5S și a suporterilor Ligii din Italia. Mulți europeni își manifestă sprijinul pentru un control mai strict la granițe. Autorii, Ivan Krastev și Mark Leonard, arată că „în prezent cetățenii par să vadă statul mai puțin ca un motor de progres și mai degrabă ca un mecanism de asigurare”, spre exemplu pentru susținerea șomerilor sau drept un „hangar (…) pentru rezervele de măști, medicamente și hrană de care am putea avea nevoie în următoarea criză”.
Doar 29% dintre respondenți au încredere în guvernul lor și consideră că acesta a gestionat bine criza. În schimb, 33% și-au pierdut încrederea în puterea centrală și au o imagine proastă despre gestionarea crizei. Franța cunoaște cel mai sever caz – 61% dintre respondenți nu văd cu ochi buni gestionarea crizei
În toate țările, o majoritate a respondenților spune că Europa „nu a fost la înălțimea provocării” (cu un nivel de 63% în Franța și 61% în Italia).
În același timp, o mare majoritate a europenilor „spun că acum sunt mai convinși despre necesitatea unei cooperări întărite în UE decât înaintea crizei”, cu excepția polonezilor.