IFAB (International Football Association Board), forul care reglementează Legile Jocului, a aprobat cererea venită din partea FIFA de a permite ca echipele să efectueze 5 schimbări de jucători, nu doar 3, ca până acum (așa cum era la primele două eșaloane la noi în țară, precum și la jocurile internaționale de seniori).
În baza propunerii primite din partea FIFA și pentru a proteja fotbaliștii în urma întreruperii competițiilor cauzată de pandemia COVID-19, IFAB a acceptat această modificare în Legile Jocului, iar unei echipe îi vor fi permise câte 5 înlocuiri pe meci, însă, pentru a nu afecta cursivitatea jocului, acestea vor fi realizate în cel mult trei momente de întrerupere a partidei. Mai mult decât atât, dacă ambele echipe vor face schimbări în același moment al jocului, întreruperea respectivă le va fi contabilizată amândurora. Pauza dintre reprize nu va fi socotită în contul niciunei echipe care face schimbări atunci, indiferent de numărul acestora. Această regulă intră în vigoare imediat și va putea fi aplicată în competițiile aflate în desfășurare sau care urmează să debuteze și să se finalizeze până la 31 decembrie 2020.
Amendamentul a fost conceput ținând cont de impactul pe care îl pot avea asupra jucătorilor comprimarea calendarului competițional și posibilitatea disputării jocurilor, până la finalul anului, în cele mai diverse condiții meteo.
Decizia implementării acestei modificări de regulament va aparține fiecărui organizator de competiție în parte. IFAB și FIFA vor analiza ulterior posibilitatea extinderii perioadei în care amendamentul se află în vigoare.
Regula celor 5 schimbări permise pe durata unui joc a fost testată în cadrul calificărilor pentru viitoarea ediție a Campionatului European U21, care au debutat în toamna anului trecut.
În privința campionatelor în care sistemul de asistență video a fost implementat, IFAB a permis întreruperea utilizării VAR în momentul reluării competițiilor. Acolo unde sistemul este folosit, toate aspectele privind Legile Jocului și protocolul VAR vor fi în continuare aplicate ca până acum – România nefiind „afectată” de această modificare, pentru că este greu de crezut că vom avea sistemul de arbitraj asistat video la noi în țară în 2020! Circulara este semnată de Lukas Brud, Secretarul General al IFAB.

Măsuri de… distanțare socială și la meciuri!

La finalul acestei săptămâni se va relua primul campionat important al Europei, cel din Germania, în Bundesliga urmând să se joace la fel cum va fi probabil în toată Europa în această vară, adică fără spectatori o bună perioadă.

fotbal-coronavirus-mastiBundesliga va respecta și un set de reguli privind diminuarea, pe cât posibil, a „contactului” între jucători, reguli care fac parte dintr-un protocol general, care va fi adoptat, mai mult ca sigur, de toate asociațiile naționale și adaptat, printre noile „obiceiuri” în fotbal fiind acelea ca, la celebrarea golurilor marcate, fotbaliștii trebuie să se abțină de la a mai „construi” acele piramide ale bucuriei și de la a mai bate palma, formațiile vor intra separat pe teren, fără a mai fi însoțite de mascote sau de copiii de mingi, căpitanii nu vor mai face schimb de fanioane și nu-și vor mai da mâna la centrul terenului, iar fotografiile de grup sunt interzise. Pe margine, toată lumea urmează să poarte mască pe figură și vor fi lăsate locuri libere între cei care stau pe banca de rezerve (și aici, pentru că vor fi 5 schimbări în loc de 3, va fi mărit numărul jucătorilor de rezervă), iar respectarea distanței minime de siguranță, fixată la 1,5 metri, se va face și la încălzirea rezervelor! Iar „lista” este în completare, cu măsuri privind transportul echipelor, zona vestiarelor, pentru facilitățile media și toate celelalte aspecte organizatorice (măsuri de testare rapidă înaintea meciurilor pentru o parte a celor implicați, luarea temperaturii pentru o altă categorie etc).