Constantin Dumitru – Plopeni

Continuăm serialul dedicat istoriei fotbalului prahovean, cititorii având ocazia ca în fiecare sâmbătă să citească materiale „cu parfum de epocă” despre cei care au pus bazele fenomenului fotbalistic în judeţul nostru. Astăzi, un nou episod despre „mişcarea sportivă” din Câmpina.

Două grupări din Câmpina şi-au disputat un loc în District I / 1931

Echipele câştigătoare din fiecare serie (A şi B) – respectiv Principesa Ileana şi Sportul Muncitoresc – s-au întâlnit în jocuri de baraj pentru a desemna echipa campioană a categoriei a doua. În prima partidă, care s-a disputat la 1 mai 1931, pe terenul „Venus” Câmpina, Sportul Muncitoresc a învins pe Principesa Ileana cu 1-0, autorul golului fiind Sandu Boreza I (în minutul 85). După două săptămâni, mai precis la 17 mai 1931, cele două formaţii s-au reîntâlnit pentru a disputa jocul retur. Presa timpului a avut şi un scurt comentariu privitor la acest joc de baraj. Iată ce menţiona „Vremea Sport” din 21 mai 1931: „Săptămâna trecută s′a disputat pe terenul „Principesa Ileana” al doilea match de selecţiune, iar nu de baraj, cum greşit a fost numit de subcomisiunea dela  Ploeşti. Cei doi adversari au fost Sportul Muncitorescu şi Principesa Ileana. Ambele echipe au luptat cu mult zel pentru obţinerea victoriei, respectiv clasarea la categoria I. Matchul s′a terminat cu 2-1 pentru „Principesa Ileana” care în urma hotărârei arbitrului şi influenţii părţii adverse, este invitată din nou pe teren pentru două reprize a 15 minute, sub pretext că primul match de selecţie se terminase în favoarea „Muncitorilor” (1-0) şi deci goal-aver-ageul era egal. Atragem atenţia onorantei comisiuni a districtului Ploeşti că a fost o măsură pripită lipsită de raţiune şi anti-reglementară”. Un al treilea joc a avut loc la 24 mai 1931, însă presa vremii nu a menţionat nimic despre această întâlnire. Conform celor ce au urmat, gruparea Principesa Ileana a obţinut promovarea în campionatul de District I – Ploieşti. De asemenea presa timpului nu menţionează dacă s-a disputat un joc de baraj pentru promovare/menţinere dintre campioana din categoria doua şi ultima clasată la categoria I.

„Giuleştenii” revin la Câmpina pentru două jocuri / anul 1930

C.F.R. Bucureşti la Câmpina: „Tot în aceaş zi, o echipă combinată a C.F.R.-iştilor va juca la Câmpina cu echipa Venus, cu ocazia unei mari serbări ceferiste. Cunoscându-se rezultatele frumoase obţinute de Venus, combinata din Bucureşti nu poate conta pe o victorie sigură. (6 septembrie 1930). C.F.R. Bucureşti – Venus Câmpina 4-3. „Echipa combinată a C.F.R.-ului a învins de justeţă. Jocul a fost viu, cu faze interesante, urmărit de un public numeros. De remarcat primirea făcută oaspeţilor, cari au fost conduşi până la sediul „Tracţiunea C.F.R.” cu muzică militară, cărora li s’a oferit şi o cupă de argint, în urma victoriilor obţinute. Dela C.F.R. s’a remarcat: Şerb, Copaci şi Vintilescu. Au marcat Picu (2), Vintilescu (2). Formaţia C.F.R.-ului: Tenţiu, Pârvulescu, Copaci, Munteanu, Şerb, Stănescu, Creţu II, Vintilescu, Bauer, Picu şi Petrovici”. C.F.R. Bucureşti – Venus Câmpina 6-1. „După masă C.F.R. Bucureşti a jucat în cadrul unei frumoase serbări sportive, al doilea match la cari au asistat 1.000 spectatori. C.F.R. Bucureşti, net superior câştigă cu uşurinţă prin goalurile marcate de Vintilescu (3), Şerb (2) şi Creţu (2), câştigând totodată şi o frumoasă statuetă de bronz. C.F.R. Bucureşti a reuşit o frumoasă performanţă, jucând cu aceiaş jucători, două jocuri într’o zi”. (9 septembrie 1930).

După Venus ….. „giuleştenii” revin în vizită la Câmpina / 1931

“Echipa C.F.R.-iştilor, continuând propaganda sportivă în provincie, se deplasează Duminecă 16 corent la Câmpina, unde va juca cu Venus”, menţiona presa vremii, la 13 august 1931. Însă, după o amânare de o săptămână, C.F.R. Bucureşti evolua la Câmpina: „Echipa d-lui ing. Codreanu, având programul bine stabilit îşi continuă cu tenacitate propaganda sportivă în provincie. Cu echipa bine pusă la punct şi cu moral ridicat – în urma câtorva rezultate strălucite – vor da posibilitatea sportivilor din provincie de a vedea o echipă de nivel superior la lucru. Nu putem decât lăuda o asemenea iniţiativă a C.F.R.-iştilor, cari reducând pretenţiile financiare la minimum, se deplasează din Duminecă în Duminecă în oraşele din provincie, în unele locuri vizita lor, devenind o tradiţie”. C.F.R. Bucureşti – Venus Câmpina 3:2: „Echipa Venus din Câmpina în plină reorganizare, sub priceputa conducere a d-lor Nicu Moise, Paise şi Gottlieb, s’a comportat cât se poate de onorabil, faţă de un adversar da talia lui C.F.R. E just că C.F.R. nu a luat jocul în serios, până către sfârşit, când prin o acţiune puternică s’a instalat în careul advers, supunând poarta unui continuu bombardament. Graţie însă portarului Lucică, care a apărat mingi foarte dificile, nu s’a putut înregistra un scor mai mare. La Venus s’au remarcat: Marinaru, Gheller şi Lucică. La C.F.R. cei mai buni au fost: Boroş, Pop Iulian şi Atila. Se remarcă primirea frumoasă făcută de gazde şi care poate fi luată ca exemplu de unele echipe din provincie”. (25 august 1931 ). O altă întâlnire ce merită a consemnată a fost şi cea dintre  Gloria I Ploieşti – Columbia Câmpina 7-3. „Duminică 21 Iunie 1931 s’a disputat pe terenul „Principesa Ileana” matchul amical dintre echipele de mai sus. Rezultatul a fost 7-3(4-2) pentru Gloria. Admir zelul depus de tânăra grupare „Columbia” cât şi munca depusă de harnicul ei preşedinte S. Simionescu, care în interval de un an de la înfiinţarea grupărei sale a depus eforturi lăudabile pentru a ajunge acolo unde este astăzi. De la oaspeţi remarc pe: Spirea, Polatos, Brătucu, iar de la gazde: Wişeck, Vlad, Dumitrescu şi Silviu”. (Vremea Sport, 25 iunie 1931).