În Prahova sunt zece firme de plasare a forței de muncă

 

N. Dumitrescu

Având în vedere interesul crescut al lucrătorilor români sezonieri de a pleca să muncească în străinătate, în contextul actual generat de pandemia de coronavirus, autoritățile au pus la dispoziția cetățenilor o serie de informații pe care aceștia trebuie să le cunoască înainte de a semna orice contract. Astfel, Inspectoratul Teritorial de Muncă Prahova a făcut publice obligațiile pe care le au agenții de plasare a forței de muncă în străinătate, printre acestea regăsindu-se și cea care prevede faptul că activitatea de mediere a cetățenilor români în vederea angajării peste hotare se face în mod gratuit, fără perceperea de comisioane, tarife sau taxe. Ofertele de muncă ferme trebuie să includă foarte multe aspecte care să țină cont de litera legii, printre acestea regăsindu-se și cele care vizează condițiile de desfășurare a activității, clima, asigurarea medicală, dar și acordarea de despăgubiri în caz de boli profesionale, accidente de muncă sau deces. Pe de altă parte, ITM Prahova atrage atenția asupra faptului că, având în vedere existența stării de necesitate la nivel național și  a restricțiilor ce au fost impuse în cazul circulației persoanelor, inclusiv în cazul zborurilor, au fost instituite și o serie de obligaţii ce pică în sarcina agenţilor de recrutare și plasare a forţei de muncă în străinătate. Concret, organizarea transportului de muncitori spre aeroportul de îmbarcare se face numai după primirea acordului din partea administratorului aeroportului, existând responsabilitatea și a asigurării echipamentelor de protecție pentru toți pasagerii, respectiv mască și mănuși de protecție. Pe de altă parte, pentru a oferi răspunsuri la întrebări legate de ceea ce lucrătorii români ar trebui să cunoască despre legalitatea și corectitudinea întocmirii contractelor de muncă în străinătate,  Ministerul Muncii și Protecției Sociale, prin Inspecția Muncii, a pus la dispoziție o linie telefonică specială ce poate fi apelată zilnic, de luni până vineri. De menționat că, în Prahova, sunt înregistrate oficial zece firme de plasare a forței de muncă în străinătate, toate cu sediul în Ploiești. 

 

În contextul actual generat de pandemia de coronavirus, Inspectoratul Teritorial de Muncă Prahova a adus în atenția angajatorilor o serie de informaţii care privesc activitatea de agent de plasare a forţei de muncă în străinătate, astfel încât cei care doresc să plece să presteze diverse activități peste hotare să fie cât mai bine informați. Astfel, potrivit unui comunicat de presă primit de la ITM Prahova, angajatorii, în conformitate cu Legea nr. 156/2000 privind protecţia cetăţenilor români care lucrează în străinătate (Legea 156/2000) şi Normele metodologice de aplicare a prevederilor acestei legi, trebuie să aibă în vedere o serie de prevederi, aprobate prin H.G nr 384/2001. Și anume: interpunerea altor categorii de intermediari între agentul de plasare, persoana mediată şi angajatorul ITMstrăin este interzisă; agenţii de plasare efectuează în mod gratuit activităţi de mediere a cetăţenilor români în vederea angajării în străinătate, fără perceperea de la aceştia de comisioane, tarife sau taxe. De asemenea, ofertele ferme din contractele încheiate cu persoane juridice sau fizice, stabilite într-un alt stat decât România, care au calitate de angajator, contractele de mediere şi contractele individuale de muncă trebuie să includă toate elementele prevăzute la art. 11 din Legea 156/2000, inclusiv următoarele prevederi: condiţiile de muncă şi de climă, măsurile de sănătate şi securitate în muncă; asigurarea medicală şi de viaţă a angajaţilor români, în aceleaşi condiţii cu cetăţenii din ţara de destinaţie; acordarea de despăgubiri în caz de boli profesionale, accidente de muncă sau deces; condiţiile de cazare sau, după caz, de închiriere a unei locuinţe şi de asigurare a hranei; condiţiile de transport şi de repatriere a salariaţilor români, inclusiv în caz de boli profesionale, accidente de muncă sau deces; obiceiurile locului şi orice alte aspecte specifice de natură a pune în pericol viaţa, libertatea sau siguranţa salariaţilor români; taxele, impozitele şi contribuţiile care grevează asupra veniturilor angajaţilor cetăţeni români, asigurându-se, după caz, evitarea dublei impuneri sau a dublei perceperi de contribuţii de asigurări sociale; datele de contact ale ambasadelor/misiunilor diplomatice ale României în statul de destinaţie.

Transportul muncitorilor spre aeroportul de îmbarcare – numai după primirea acordului

Pe de altă parte, ITM Prahova atrage atenția asupra faptului că, având în vedere prelungirea stării de necesitate la nivel național și restricțiile ce au fost impuse în cazul circulației persoanelor, inclusiv în cazul zborurilor, sunt în vigoare și o serie de obligaţii pe care trebuie să le respecte agenţii de recrutare și plasare a forţei de muncă în străinătate. ”Vă informăm că, prin art. 6 din Procedura de avizare a zborurilor care intră sub incidenţa art. 10 alin. (1) din Ordonanţa militară nr. 7/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19, aprobată prin Ordinul M.T.I.C. nr. 875/2020, se instituie o serie de obligaţii în sarcina agenţilor de recrutare/plasare a forţei de muncă în străinătate: organizarea transportului spre aeroportul de îmbarcare numai după primirea acordului din partea administratorului aeroportului; organizarea transportului pasagerilor spre aeroportul de îmbarcare pe teritoriul României; responsabilitatea asigurării echipamentelor de protecţie împotriva COVID-19 pentru toţi pasagerii (mască, mănuşi de protecţie şi alte echipamente necesare); informarea în mod corespunzător a pasagerilor care folosesc alte mijloace de transport decât cele puse la dispoziţie, în timp util, cu privire la posibilitatea deplasării spre aeroport; asigurarea prezenţei pe aeroportul din România a unui reprezentant care să acorde asistenţă permanentă pasagerilor, inclusiv în situaţia întârzierii sau anulării zborului – datele de contact ale reprezentantului se comunică administratorului aeroportului cu cel puţin 24 de ore înainte de efectuarea zborului”, se arată în comunicatul ITM Prahova.

Lista agenților de plasare acreditați din Prahova

Având în vedere că au fost destule situațiile în care în spatele ofertelor de muncă, unele extrem de avantajoase, se aflau escroci, s-a făcut publică și lista societăţilor comerciale înregistrate la ITM Prahova ca agenţi de plasare a forţei de muncă în străinătate, în conformitate cu prevederile Legii nr.156 / 2000. În total sunt zece firme, cu sediul în Ploiești, cărora o să le dăm și numele și adresa pentru o mai bună informare a prahovenilor interesaţi de un loc de muncă în afara țării.
1. S.C. Active Resurse Company S.R.L. – Strada Mărăşeşti nr. 19, etaj 2, ap. 4;
2. Covebo Recrutare S.R.L. – strada Ştefan Greceanu nr.5, Biroul A, Bloc L1, etaj 1, ap.1;
3. Connectwork S.R.L. – strada General Eremia Grigorescu nr.12, Bloc 89, scara D, etaj 2, ap.54;
4. SC Drys Invest S.R.L. – str. Gheorghe Doja nr. 29, bloc 34 D2, ap.8;
5. Conectwork Team S.R.L. – strada General Eremia Grigorescu nr.12, Bloc 89, scara D, etaj 2, ap.54; sediul secundar în strada Romană nr.33;
6. Rababo Recruiting S.R.L. – strada Unirii nr.6, etaj 1;
7. Nework Recruiting Germany S.R.L. – str. Gheorghe Doja nr.147;
8. Terrat Recruitment SRL – strada Sinăii nr.3, etaj demisol;
9. Pivate Staff SRL – strada Vornicel, nr.4B, Bloc SKY, etaj 5, ap.45;
10. Active Resurse Competence SRL – Strada Romană nr.13, Bloc A, Scara A, parter.

Linie telefonică specială

Plecând de la interesul crescut al lucrătorilor români sezonieri de a pleca să muncească în străinătate – așa cum s-a văzut recent – precum și situațiile frecvente în care, ajunși la destinație, reclamă condițiile inadecvate de muncă sau faptul că drepturile nu le sunt respectate de către angajatorii străini, Ministerul Muncii și Protecției Sociale a instituit o linie telefonică specială. Astfel, pentru întrebări legate de ceea ce lucrătorii români ar trebui să cunoască despre legalitatea și corectitudinea întocmirii contractelor de muncă în străinătate, Ministerul Muncii și Protecției Sociale, prin Inspecția Muncii, a pus la dispoziția cetățenilor următoarele numere de telefon: 021.302.70.52 și 021.302.70.53, la care se poate apela de luni până vineri, în intervalul orar 8.00 – 18.00. De asemenea, pe site-ul Ministerului Muncii și Protecției Sociale poate fi găsit și ”Ghidul lucrătorului român”, elaborat, în colaborare cu ambasadele României şi corpul ataşaţilor pe probleme de muncă şi probleme sociale, în scopul sprijinirii cetăţenilor români care muncesc sau doresc să muncească într-un stat al UE.