V. Stoica

Malul drept al râului Teleajen, în aval de podul aflat pe drumul județean DJ 100N, la limita dintre comuna Drajna și comuna Teișani, are nevoie de consolidare, după ce a suferit o serie de eroziuni cauzate de precipitațiile căzute în ultimii ani, care au produs probleme în timp.
Una dintre lucrările necesare este punerea în siguranță a malului respectiv, în acest sens fiind nevoie de umplerea cavernelor de pe malul drept, atât în amonte, cât și în aval de podul aflat la km 9+633, cu material local bine compactat. De asemenea, este nevoie și de executarea unor lucrări de terasamente în albie pentru devierea și regularizarea cursului apei, precum și de alte lucrări la pragul de fund.
În urma procedurii de achiziție, Consiliul Județean Prahova a încheiat, săptămâna trecută, un contract cu o societate de construcții pentru realizarea lucrărilor menționate, valoarea fără TVA ridicându-se la aproape 410.000 de lei.
Drumul județean DJ 100N, care face legătura între Slănic, Teișani și Drajna, traversează râul Teleajen la kilometrul 9+633, în apropierea satului Drajna de Jos, din comuna Drajna, aici fiind construit, în anul 1989, un pod din beton armat cu trei deschideri, cu o lungime totală de 59 de metri.
În anul 2006, podul respectiv a fost reabilitat, fiind executate lucrări la structura acestuia. Cu toate acestea, precipitațiile căzute care au condus la creșterea extrem de mare a debitelor pe râul Teleajen au generat, în timp, erodarea și distrugerea apărării de mal pe partea dreaptă, precum și pragul de fund amplasat în apropierea podului menționat.
În urma expertizei tehnice a podului, au fost propuse două soluții de reabilitare, astfel încât structura din beton armat să fie adusă la parametrii normali de exploatare.
Pentru că lucrările care vor fi executate ca urmare a semnării contractului vizează, pe moment, numai albia râului Teleajen, nu vor fi afectate rețelele edilitare existente în zonă.