Călin Popescu Tăriceanu, Marcel Ciolacu, Victor Ponta şi Kelemen Hunor au depus joi, în Parlament, un proiect de lege care propune prelungirea mandatelor primarilor şi preşedinţilor de consilii judeţene, potrivit Hotnews.
Cei patru lideri cer dezbaterea acestuia în regim de urgență în contextul în care alegerile locale ar putea fi amânate din cauza epidemiei de coronavirus. Inițiativa legislativă prevede prelungirea mandatelor aleșilor locali cu cel mult șase luni de la încetarea stării de urgență, data alegerilor urmând să fie stabilită prin lege, de către Parlament.
„În urmă cu exact o lună spuneam că trebuie să ne gândim serios dacă nu cumva alegerile locale ar trebui să fie amânate până după stingerea pandemiei de coronavirus, ca o dovadă de responsabilitate. La acea vreme, Ludovic Orban a înţeles să facă băşcălie. Acum vedem cu toţii că nu putem avea alegeri locale la termen. Dacă Guvernul nu are curaj să adopte o măsură clară şi fermă în privinţa alegerilor locale, nu e problemă, preia iniţiativa Parlamentul. Alături de preşedintele PSD Marcel Ciolacu, preşedintele UDMR Kelemen Hunor şi preşedintele Pro România Victor Ponta am depus (n.n. -joi) la Parlament proiectul de lege privind prelungirea mandatelor autorităţilor administraţiei publice locale, pentru a fi dezbătut în procedură de urgenţă. Ar fi fost bine să fie luată o decizie de când am propus eu, dar e bine şi acum, pentru că timpul ne presează!”, a scris liderul ALDE, Călin PopescuTăriceanu, pe Facebook.
De precizat că Autoritatea Electorală Permanentă a făcut o propunere de amânare a alegerilor locale, mai exact acestea să fie organizate la şase luni după încetarea stării de urgență. La sfârșitul lunii martie, șeful AEP, Constantin Mitulețu-Buică, a trimis Parlamentului un proiect de lege prin care Autoritatea Electorală propunea prelungirea mandatelor actualilor aleși locali pe timpul stării de urgență și organizarea alegerilor locale în cel mult 6 luni de la încetarea stării de urgență.
„În primul rând, sunt foarte multe operațiuni care ar trebui să înceapă cel târziu în 13 aprilie pentru organizarea alegerilor locale la termen. Implică fonduri, resurse. Or, nu știm ce va fi la jumătatea lunii aprilie, când scenariile sunt că atunci ar fi un vârf de pandemie. Dacă situația continuă, propunem amânarea alegerilor. Potrivit Constituției, prelungirea mandatelor aleșilor se face prin lege, astfel că noi am făcut acest proiect de lege în care propunem prelungirea mandatelor aleșilor actuali”, a declarat pentru HotNews.ro, președintele Autorității Electorale Permanente.
Premierul Ludovic Orban a declarat, înr-o emisiune la Digi 24, că alegerile locale nu vor mai putea avea loc în 28 iunie, din cauza restricțiilor impuse de pandemia de coronavirus. „Este din ce în ce mai puțin probabil ca alegerile locale să aibă loc în 28 iunie”, a spus primul ministru, în condițiile în care hotărârea pentru organizarea scrutinului ar trebui emisă „cel târziu în zece aprilie”.