Asociația Fotbaliștilor Amatori și Nonamatori (AFAN) a reacționat după ultimele vești de pe ”piața” fotbalului de la noi, la mai puțin de o lună de la declanșarea stării de urgență mai multe cluburi anunțând reduceri salariale și chiar suspendări ale contractelor în derulare! ”Având în vedere actele normative emise, precum și faptul că nu există o abordare unitară a situației din partea cluburilor de fotbal din România, AFAN dorește să facă următoarele precizări :
AFAN a solicitat, încă de la începutul stării de urgență, deschiderea unui proces de consultare și negociere împreună cu cluburile, cu FRF si LPF, astfel încât să se găsească o modalitate echitabilă pentru împărțirea costurilor generate de suspendarea competiției, cât și pentru a se asigura sportivilor, jucătorilor, acoperirea, într-o cât mai mare măsură, a drepturilor financiare pentru aceasta perioadă. Din păcate, în ciuda unor declarații comune asumate de FRF, LPF și AFAN, nu au existat demersuri concrete care să poată să fie aplicate unitar la nivelul fiecarui eșalon fotbalistic. Ne-am vazut în situația de a ne asuma singuri demersuri către Guvern! – se arată în comunicatul Sindicatului Fotbaliștilor.
”Cu această ocazie, se dovedește încă o dată, daca mai era nevoie, așa cum s-a întâmplat și în cazul situațiilor de insolvență, că soluția contractului de activitate sportivă (CAS, formă care a scăpat cluburile de plata unor cotizații la sistemul de asigurări sociale, pe care angajații cu Contract individual de muncă le plătesc însă) a fost una cel puțin neinspirată, discriminatorie față de alte categorii de salariați din România” – se arată în comunicat.
AFAN apreciază că nu este firesc ca întregul cost al acestei crize să fie suportat doar de sportivi și de stat, soluția echitabilă fiind aceea ca, în urma unui proces de negociere, să se găsească o variantă de echilibru în suportarea costurilor, pe această perioadă de întrerupere a activității sportive, între cluburi, sportivi și stat.
”Din păcate, am luat act de comportamentul unor cluburi care au aruncat la coșul de gunoi scenariile care implicau buna-credință în gestionarea prezentei situații. Ne confruntăm cu tot felul de spețe, unele mai aiuritoare decât altele, în care, din păcate, costurile sunt suportate doar de stat și nu în ultimul rând de sportivi, unii dintre aceştia alegându-se cu reducerea brutală a drepturilor contractuale pe perioade foarte lungi, chiar până la sfârșitul anului 2021!!!
Solidaritatea pentru traversarea mai ușoară a acestei perioade a rămas doar la nivel declarativ! Nu înțelegem pasivitatea LPF și FRF în condițiile în care acestea ar fi trebuit să fie cele care măcar să recomande un pachet de măsuri echitabile menite sa regleze prezenta situație în sensul împărțirii costurilor acestei perioade” – acuză cei de la AFAN.