În noaptea de sâmbătă spre duminică, România a trecut la ora de vară, ora 3.00 devenind 4.00. Potrivit Observatorului Astronomic, între ultima duminică a lunii martie și ultima duminică a lunii octombrie, pe teritoriul României funcționează ora oficială de vară (ora-vară), care este cu o oră în avans față de timpul-legal român.
Schimbarea orei din acest an ar putea fi printre ultimele. Parlamentul European a votat, în 2018, în favoarea unei propuneri de renunţare la obligativitatea trecerii la ora de vară la nivelul Uniunii Europene. Potrivit acestei propuneri, fiecare stat membru al Uniunii Europene va avea dreptul să decidă până în 2021 dacă va păstra actualul sistem sau va renunţa la schimbarea orei.
Ideea orei de vară a apărut pentru prima oara la omul de stiinta Benjamin Franklin, în anul 1784. Acesta a scris un eseu numit „An Economical Project” în care a enunțat câteva idei pentru economisirea uleiului folosit la lampile de iluminat. Una dintre metode era introducerea unei perioade de timp in timpul verii. Pe când se afla la Paris, la vârsta de 78 de ani, aceasta s-a ocupat de modul în care lămplile cu ulei produceau lumină şi cât de eficeinte erau acestea. Într-o dimineaţă de vară, Benjamin Franklin s-a trezit la ora 6 surprins de cât de multă lumină îi intra în cameră. La început a crezut că sunt lămpile cu ulei ce se instalau pe străzile Parisului. Dar, a observat că Soarele tocmai răsărea la orizont.
Potrivit Observatorului Astronomic, ideea lui Franklin a fost preluată de către William Willett, un constructor britanic. Şi acesta a fost uimit când într-o dimineaţă de vară, în jurul orei 6, chiar dacă afară era lumină, toate obloanele caselor erau închise. El a propus într-un pamflet din 1907 să se adauge 20 de minute în fiecare duminică din aprilie şi să se scadă aceste minute în duminicile lunii septembrie. În anul 1908 s-a Încercat introducerea acestei reguli în Marea Britanie, dar a fost întâmpinată negativ.
Primii care au introdus ora de vară au fost germanii, începand cu anul 1916 (între 30 aprilie – 1 octombrie). Pe 19 martie 1918 s-a introdus şi în Statele Unite. dar a fost folosită doar până în 1919. Din cauza opoziţiei fermierilor s-a renunţat la ora de vară.
În Europa, Islanda este singura ţară care nu foloseşte ora de vară. Rusia a început să aplice acest sistem din 1981, însă a renunţat după 20 de ani, pe motiv că nu vrea să streseze cetăţenii.
În România, ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în 1932. Din 1943, practica trecerii la ora de vară a fost suspendată. Ora de vară a fost reintrodusă în România începând cu 1979. În 1996, ţinând cont de avantajele decalării orarului cu o oră vara, pentru a profita la maximum de orele de lumină, acest orar a fost prelungit în Europa cu încă o lună.
Din 1997, ora de vară începe în România în ultima duminică din martie şi se încheie în ultima duminică din octombrie, la fel ca în toate ţările europene.