V. Stoica

Pe lângă epidemia de coronavirus, care se răspândește în întreaga țară, locuitorii din mediul rural se confruntă în continuare și cu o altă problemă – cazurile de pestă porcină africană.
În prezent, conform ANSVSA, în județul Prahova sunt active 15 focare de PPA în gospodăriile populației, pe lângă cele 147 de cazuri descoperite la mistreți. Pe de altă parte, o veste bună este stingerea a 43 de focare din județul Prahova, dintre cele 2.626 apărute de la debutul epidemiei de pestă porcină africană pe teritoriul României.
În total, prahovenii afectați de focarele de PPA au primit despăgubiri pentru 111 dintre cele 121 de exploatații afectate, în valoare de 512.480 de lei, iar la nivelul țării, până ieri, au fost despăgubiți 15.038 de proprietari, valoarea totală a plăților fiind de 425.357.850 de lei.
În continuare, ANSVSA recomandă cetățenilor care cresc porci în gospodărie să respecte câteva sfaturi: să nu intre în adăposturile unde cresc porcii cu încălţămintea şi hainele cu care au umblat pe stradă, în pădure sau în zonele agricole înveciate cu mediul silvatic; pentru dezinfecţia la intrarea în adăpost, să se pună o tăviţă cu burete sau paie îmbibate cu o soluţie slabă de sodă caustică sau cu un biocid recomandat de un medic veterinar; să crească porcii doar în spaţii închise, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci din alte exploatații, cu porci mistreţi sau cu proprietari care deţin porci domestici; să nu hrănească animalele cu resturi alimentare/lături/spălătură provenite de la carnea de porc gătită în familie.