V. Stoica

Izolarea la domiciliu pentru persoanele care au revenit în țară din zonele afectate de coronavirus pare să fie opțională. Până ce intră Direcția de Sănătate Publică și Poliția pe fir, așa cum au pățit cinci persoane domiciliate în Cerașu și în Iordăcheanu, întoarse din regiunea italiană Lombardia.
Cei cinci care nu au respectat măsura autoizolării – persoane fără simptome de infectare cu coronavirus – au fost găsiți prin sat, fiind anunțată ulterior Poliția, care le-a și întocmit dosare penale pentru încălcarea regulilor privind sănătatea publică.
Ce prevede Codul Penal? Printre infracţiunile contra sănătăţii
publice, la art. 352 – Zădărnicirea combaterii bolilor, se arată, la alineatul 1, că nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă. Alineatul doi al aceluiași articol prevede că dacă fapta prevăzută în alin. (1) este săvârşită din culpă, pedeapsa este închisoarea de la o lună la 6 luni sau amendă.
Ieri dimineață, potrivit Direc-
ției de Sănătate Publică, 537 de persoane se aflau în autoizolare la domiciliu pe raza județului Prahova.
Dan Ioniță, șeful DSP Prahova, face apel la toți cei aflați în autoizolare la domiciliu să respecte toate condițiile care se impun în astfel de cazuri.