Peste 300 de persoane deţin mai mult de trei clădiri în afara celei de domiciliu, iar peste 46.000 de ploieşteni sunt „motorizaţi”!

N. Dumitrescu

La Ploieşti, diferenţa între cei bogaţi şi mai puţin bogaţi, respectiv săraci, se poate face nu doar la încasarea salariului lunar, care permite sau nu depunerea banilor prin diverse bănci sau conturi, ci şi în cazul deţinerii de proprietăţi, fie că este vorba despre case ori mijloace de transport. Iar în ultimul caz, al deţinerii numărului de proprietăţi, cel mai bun „barometru” este chiar fiscul local ploieştean, instituţia care ţine evidenţa tuturor contribuabililor persoane fizice şi juridice. Astfel, potrivit unei situaţii a Serviciului Public Finanţe Locale Ploieşti, valabilă la sfârşitul anului trecut, în municipiul reşedinţă al judeţului Prahova erau înregistraţi 120.403 contribuabili care deţineau în proprietate clădiri, cu menţiunea că sunt destui ploieşteni care au una sau chiar mai multe proprietăţi în afara celei de domiciliu. Concret, la finalul anului 2019, peste 2000 de contribuabili erau înregistraţi ca având în proprietate două clădiri în afara celei trecute în actul de identitate, alte peste 500 de persoane deţinând câte trei clădiri în afara celei de domiciliu, numărul acelora care figurau cu mai mult de trei clădiri în afara celei de domiciliu fiind de peste 300. Mai trebuie adăugat faptul că, potrivit datelor fiscului ploieştean, 68.094 de apartamente, respectiv 25.985 de case apăreau că sunt în proprietatea persoanelor fizice, iar 1.791 de clădiri erau în proprietatea persoanelor juridice. În comparaţie cu cei care deţin un singur imobil, ploieştenii care au în proprietate mai multe clădiri sunt obligaţi să achite şi sume mai mari la capitolul impozite. Astfel, în cazul contribuabilor care deţin mai multe clădiri rezidenţiale pe raza municipiului Ploieşti, în ceea ce priveşte impozitul, pentru anul 2020 au fost menţinute prevederile aplicate anul trecut, cele care vizau aplicarea unei cote de 0,5% pentru prima clădire în afara celei de domiciliu şi de 0,2% pentru a doua clădire şi următoarele, în afara celei de domiciliu.
Totodată, destul de mare este şi numărul celor care deţin în proprietate mijloace de transport, conform fiscului local la finalul anului trecut fiind înregistraţi peste 61.000 de ploieşteni ”motorizaţi”, 4.730 fiind numărul contribuabililor persoane juridice care deţineau în proprietate mijloace de transport. Ca şi în cazul deţinătorilor de imobile, şi la capitolul proprietari de maşini sunt nenumărate situaţii în care un singur ploieştean are în garaj mai multe autovehicule. Iar situaţia la finalul anului trecut era următoarea: 46.460 de persoane erau înregistrate cu un singur mijloc de transport, 11.216 – cu două maşini, 2.592 – cu trei maşini, peste 600 cu patru maşini, peste 200 cu cinci maşini, alte 200 de persoane figurând că deţin în proprietate peste şase mijloace de transport. Iar în acest ultim caz, şi aceasta este o explicaţie de ce nu doar străzile din Ploieşti, ci şi trotuarele, sunt pline ochi de maşini!