Sfântul Spiridon al Trimitundei a trăit în secolul al IV-lea. S-a născut în jurul anului 270, în Aski, Cipru, şi a fost păstor de oi. După moartea soţiei sale, alege să ducă o viaţă ascetică. Ajunge episcopul Trimitundei, o cetate din apropierea oraşului Pafos. Participă la primul sinod ecumenic de la Niceea din anul 325.
În fiecare an, pe 12 decembrie, papucii Sfântului Spiridon sunt schimbaţi. Se spune că ei se tocesc ca urmare a drumului parcurs spre vestirea lui Hristos în întreaga lume. De aici şi denumirea de „sfântul călător”. Din mărturiile unor clerici reiese că, pentru perioade scurte de timp, trupul sfântului nu mai este prezent în raclă, iar atunci când revine este cald şi prăfuit.
Acesta este şi motivul pentru care, în cântările Acatistului său se spune: „Bucură-te că eşti şi cu oamenii cu trupul petrecător; Bucură-te că încălţămintele tale slujesc ca dovadă“.
Sfântul Spiridon a fost prins în timpul persecuţiei, schingiuit şi întemniţat. A trecut la cele veşnice în anul 348 d.Hr, la vârsta de 78 de ani. Moaştele sale se găsesc în Insula Corfu.