Nicoleta Dumitrescu

 

Peste câteva zile, campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale i se va spune stop, dar şi a doua zi, după închiderea urnelor, când se aşteaptă rezultatele după numărarea voturilor, mulţi români vor fi derutaţi. Iar confuzia pleacă exact de la ceea ce s-a petrecut, de fapt, în România.

Pentru că, preţ de o lună, mai ales în ultimele zile, deşi sunt destui cei care îşi doresc să ajungă la Cotroceni, candidaţii la funcţia de preşedinte au lansat, pe lângă atacurile la adresa celorlalţi competitori, şi promisiuni care ţin mai degrabă de atributul unui şef de Guvern, asta în timp ce în ţară până ieri a existat un premier demis şi un altul-desemnat, ambii cu promisiunile la purtător, peste toate acestea făcând campanie, de zor, aleşii locali în funcţie! Practic, au fost, şi nu s-au terminat, vreo trei campanii electorale într-una, la pachet, electoratul fiind bombardat, din toate părţile, de tot soiul de promisiuni, toate, evident, ca lor, românilor, să le fie chipurile mai bine!
Pe lângă faptul că a fost mai mult decât o campanie atipică, având în vedere că nu a fost realizată nici măcar o singură confruntare de idei între candidaţii la prezidenţiale care se văd ca şi intraţi în turul doi, inedit este şi modul în care aleşii locali în funcţie au ales să ţină isonul partidelor care-i înalţă în slăvi pe cei puşi pe afişele electorale. Astfel, primari, viceprimari, consilieri locali ori judeţeni au fost văzuţi, în ultima perioadă, punând umărul, la propriu, la munci considerate de jos în comparaţie cu aceea de birou, dând cu mătura în zonele verzi ori vopsind toboganele sau leagănele ruginite din locurile de joacă, inclusiv înlocuind stinghiile rupte ori lipsă ale băncilor din parcuri. Ba, deşi au trecut mai bine de trei ani de când ocupă funcţiile respective, primarii şi viceprimarii, separat, au început să ia la pas cartierele localităţilor, cu această ocazie descoperind ba gropile din asfalt, ba că nu a fost extinsă reţeaua de canalizare ori că un pod are nevoie, urgent, de reparaţii.
Şi pentru că aceste “descinderi” trebuie să fie contabilizate într-un fel, dar mai ales să fie vizibile, facebook-ul este plin de fotografii cu aleşii locali în acţiune, însoţite de comentarii scurte din care nu lipsesc cuvintele magice “români”, “normalitate”, “dreptate”, “bunăstare”, “salarii”, “pensii”, “locuri de muncă” , “viitor” şi lista poate continua.
Este aşa o avalanşă de promisiuni, din toate părţile, încât, parcă, dintr-o dată, Palatul Cotroceni şi Palatul Victoria s-au contopit, topind în “îmbrăţişarea” lor şi primăriile, scopul fiind acelaşi : binele românilor!
Cum se face că această “chimie” are loc numai atunci când sunt ani electorali este altă poveste, numai că, de fapt, toate aceste spectacole electorale sunt lecţii din trecut din care politicienii, în mare parte aceiaşi, nu au reuşit să înveţe nimic. Pentru că, dincolo de vorbe, realitatea este aceea de pe stradă – cu gropi, fără reţele de utilităţi sau cu poduri vechi, dar, mai ales, aceea din casele românilor obişnuiţi, unde viaţa se măsoară şi se trăieşte prin prisma fiecărui bănuţ şi nu a oportunităţilor, aşa cum, din păcate, politica le-a creat pentru aleşi!