Ieri, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind eliberarea din funcţia de procuror-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) a lui Felix Bănilă ca urmare a demisiei, informează Administraţia Prezidenţială, citată de Agerpres.
Şeful statului a cerut, luni seară, demisia procurorului-şef al DIICOT.
Într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Cotroceni, Iohannis i-a reproşat acestuia modul în care a fost instrumentată ancheta în cazul de la Caracal, adăugând că implicarea DIICOT ar fi trebuit să aducă un plus de profesionalism şi credibilitate. Preşedintele a spus însă că, sub conducerea lui Felix Bănilă, „acest lucru nu s-a întâmplat, iar ancheta continuă să genereze semne de întrebare majore”.
„Modul în care s-au desfăşurat lucrurile până acum nu face decât să ridice suspiciuni şi să accentueze lipsa de încredere a oamenilor în autorităţi, iar o astfel de abordare nu poate duce decât la rezultate proaste. Aşadar îi cer domnului Felix Bănilă să îşi înainteze imediat demisia din funcţia de procuror-şef al DIICOT. Este imperativ ca greşelile din ultimele săptămâni să fie asumate cu responsabilitate şi este nevoie de o schimbare la acest nivel, pentru a recredibiliza această instituţie”, a punctat preşedintele.
Ieri, procurorul-şef al DIICOT, Felix Bănilă, a anunţat că a decis să îşi depună demisia de onoare, susţinând, însă, că nu a eşuat în îndeplinirea atribuţiilor, iar speţa „Caracal” nu depăşeşte nivelul priceperii sale.
„Am înţeles să îmi depun demisia de onoare din funcţia de procuror-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, sens în care am înaintat-o ministrului Justiţiei, respectând parcursul legal al actului numirii în această funcţie, pentru a aprecia cu privire la oportunitatea transmiterii ei neîntârziate preşedintelui României, spre a fi acceptată şi a se lua act de aceasta, în vederea emiterii decretului de eliberare din această funcţie, dată până la care voi continua să asigur conducerea DIICOT”, a precizat Bănilă, într-un comunicat de presă.
Ministrul Justiţiei, Ana Birchall, a înaintat ieri preşedintelui Klaus Iohannis demisia lui Felix Bănilă din funcţia de procuror-şef al DIICOT.