Preşedinta desemnată a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se declară gata de o dezbatere „deschisă” cu privire la controversata denumire oficială pe care a ales-o pentru postul viitorului comisar pe probleme de migraţie, într-un editorial publicat ieri în mai multe ziare europene, între care La Repubblica (Italia) şi Welt (Germania), transmite dpa, preluată de Agerpres.
Controversa are la mijloc faptul că denumirea oficială a acestui post, pe care ar urma să-l ocupe Margaritis Schinas, fost purtător de cuvânt al Comisiei Europene, este „vicepreşedinte pentru protejarea modului nostru de viaţă european”.
„A izbucnit o dezbatere cu privire la conotaţiile şi conceptul acestui termen. Acesta este un lucru bun, şi trebuie să fie o dezbatere deschisă”, scrie von der Leyen.
„Bineînţeles, cuvintele contează, recunosc acest lucru. Pentru unii, modul de viaţă european este un termen cu o mare încărcătură politică. Dar nu putem şi nu trebuie să-i lăsăm pe alţii să ne ia limba, şi aceasta face parte din identitatea noastră”, adaugă ea.
Preşedinta aleasă a CE citează totodată în editorial articolul 2 al Tratatului UE, în care se arată că „Uniunea se bazează pe valorile respectului faţă de demnitatea umană, libertate, democraţie, egalitate, stat de drept şi respectarea drepturilor omului, inclusiv pe cele ale minorităţilor”.
În weekend, Andrew Stroehlein, directorul pentru media europene la organizaţia Human Rights Watch, a atenţionat într-un mesaj pe Twitter că a denumi portofoliul migraţiei „Protejarea modului nostru de viaţă european” reprezintă un exemplu de „demagogie învrăjbitoare tipică şi demonizare a grupurilor minoritare cum întâlnim în retorica tuturor grupărilor de extremă dreapta din Europa”.