Nicoleta Dumitrescu

 

Ieri, în miros de aer ceva mai rece faţă de ultimele zile, amestecat cu iz de fum rătăcit prin roua dimineţii, adus de pe cine ştie ce câmpuri pe care arsese vegetaţia uscată, şi-a făcut debutul, din punct de vedere astronomic, toamna. De fapt, după dansul lin de pe ramuri pe asfalt sau direct pe pământ al frunzelor pe care lipsa precipitaţiilor din ultima perioadă le-a secat de sevă, nu mai era nicio îndoială că, fiind septembrie, vine şi toamna! E anotimpul când natura se desparte de verde în modul cel mai unic, lăsând în locul acestuia, mai ales dacă este vorba despre copaci, toate nuanţele posibile de ruginiu şi galben.

E anotimpul recoltei, al trecerii în revistă a tot ceea ce a însemnat vara, cu plusuri şi minusuri, lăsând loc şi de noi planuri.
În România, însă, toamna aceasta se va vedea cu totul altfel şi din altă perspectivă. Al belşugului, al locului unde va fi posibil să curgă nu doar apa de ploaie pe la streşini, dar şi lapte şi miere… De unde până unde? Răspunsul e simplu şi vine dinspre cei care s-au aliniat, deja, în cursa pentru cucerirea Cotrocenilor, mai exact dinspre candidaţii la alegerile prezidenţiale. Termenul de înregistrare a candidaturilor a expirat duminică, la miezul nopţii, cu câteva ore înainte ca, oficial, să fie marcat momentul echinocţiului de toamnă.
Astfel, deşi, teoretic, ziua va începe să scadă treptat, iar noaptea va deveni din ce în ce mai lungă, graţie tuturor acelora care vor să ajungă preşedinte al României, din această toamnă, totul va fi posibil! Iar dovada că dinspre unii dintre candidaţi totul este posibil a fost chiar şi modul în care aceştia au ţinut să marcheze momentul înregistrării candidaturii lor. Astfel, copiind momentele, devenite deja clasice, ale nunţilor în care mireasa şi mirele, după ce au spus “Da” şi s-au cununat religios, deschid o cutie din care îşi iau zborul un stol de porumbei albi, o candidată a considerat că e cazul să folosească şi ea acest truc, în timp ce un alt candidat s-a deplasat la Biroul Electoral Central pe o… trotinetă, electrică este adevărat!
Care vor fi promisiunile acestora pentru români, rămâne de văzut, însă e deja certitudine faptul că votanţii au fost scutiţi, deja, de multe “gogoşi electorale”, în contextul în care unora dintre veşnicii abonaţi la alegerile prezidenţiale le-a fost respins, din start, acest avânt. Un exemplu în acest caz este şi cel al “Luceafărului huilei”, nici măcar pletele ca pana corbului nevenindu-i în ajutor când s-a descoperit faptul că multe dintre semnăturile necesare pentru înregistrarea candidaturii sale erau, de fapt, fotocopii!
Pe de altă parte, cum cei din opoziţie nu mai pot de… dragul celor rămaşi la putere şi viceversa, totul va fi posibil în această campanie electorală! Adică, nu vor lipsi acuzele de tot soiul, invectivele, cu un foarte mare talent urmând să fie descoperite inclusiv potcoavele cailor morţi şi îngropaţi prin curţile caselor candidaţilor sau ale partidelor care-i susţin. Situaţii care vor fi la concurenţă cu modul în care fiecare dintre cei care se vor ajunşi la Cotroceni var spune cât de frumos şi de bine va fi în România dacă el va câştiga!