Utilizarea dezinfectanţilor pe bază de etanol ar trebui să ofere protecţie împotriva virusurilor gripale, care se pot răspândi prin salivă şi mucus. Totuși, noile descoperiri contestă acest lucru și sugerează că igiena mâinilor ar putea fi îmbunătăţită, potrivit www.sciencedaily.com, preluată de MedLive.ro.
Virusul gripal A (IAV) este contagios și persistă în mucusul umed provenit de la pacienții infectați chiar și după ce au folosit un dezinfectant pe bază de etanol (EBD) timp de două minute complete, potrivit oamenilor de știință de la Universitatea de Medicină din Kyoto, Japonia.
Pentru a distruge complet virusul, sunt necesare aproape patru minute de expunere la dezinfectant pe bază de etanol (EBD).
Cercetătorii au descoperit că secretul supraviețuirii virale este consistenţa groasă a salivei și mucusului provenite din tractul respirator ca rezultat al infecției virale. Structura groasă a substanței (mucus plus salivă) a împiedicat etanolul să ajungă la virusul gripal A (IAV) și să îl dezactiveze.
”Proprietățile fizice ale mucusului protejează virusul și nu permit dezinfectantului să îl distrugă. Până la uscarea completă a mucusului, IAV-ul infecțios poate rămâne pe mâini și pe degete chiar și după ce pacientul s-a spălat pe mâini”, explică Takaaki Nakaya.
Studiul sugerează că frecarea rapidă a mâinilor cu dezinfectant nu este suficientă pentru a opri răspândirea virusului gripal.
Cercetătorii au studiat mai întâi proprietățile fizice ale mucusului și au descoperit că etanolul se răspândește mai lent prin substanța vâscoasă decât printr-o soluție salină. Probele, saliva și mucusul au fost colectate de la pacienții infectați cu virusul gripal A.
Mai apoi, pentru a simula situația, au prelins substanțele pe mâinile voluntarilor. După două minute de expunere la dezinfectantul pe bază de etanol, virusul a rămas activ pe degete. Totuși, când dezinfectantul a fost aplicat în continuare, până la patru minute, virusul a fost distrus.
Chiar dacă studiile anterioare sugerează că dezinfectanţii pe bază de etanol sunt eficienți împotriva virusului gripal, noua lucrare contestă acest lucru. Majoritatea cercetărilor au testat dezinfectanţii pe mucusul care s-a uscat deja. Totuși, acest lucru nu este întocmai relevant deoarece atunci când echipa de specialiști a testat dezinfectantul pe mucus uscat complet, virusul a fost eliminat în numai 30 de secunde.
Pentru prevenirea gripei, specialiștii recomandă o igienă corespunzătoare a mâinilor, care să includă folosirea unui dezinfectant. Totuși, nu este suficient pentru a preveni răspândirea virusurilor gripale. Cel mai bine este să folosiți un săpun antiseptic, acesta fiind capabil să distrugă virusul în 30 de secunde, indiferent dacă mucusul este uscat sau umed.

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentEvenimente
Articolul următorReîncepe Cupa Regiunilor