În Prahova, în anul şcolar trecut a existat o formă de pază umană doar în 48,4% dintre școli!

N.Dumitrescu

Pe lângă multele probleme pe care le înregistrează domeniul Educaţiei, mai ales din cauza deselor modificări, începerea noului an de învăţământ a scos la iveală, inclusiv în Prahova, faptul că şcoala continuă să aibă foarte multe restanţe. Iar unele au devenit  adevărate pietre de moară, pe care le cară de la un an la altul, deşi sunt destui aceia care susţin, teoretic, că situaţia se poate rezolva.Un exemplu este şi cel al asigurării cu pază a unităţilor de învăţământ, o situaţie pe această temă prezentată recent conducerii Instituţiei Prefectului Prahova arătând că, la acest capitol, mai sunt încă multe lucruri de rezolvat. Astfel, în urma evaluărilor realizate la nivelul anului şcolar trecut, s-a constatat faptul că în întreg județul au fost asigurate cu o formă de pază umană doar 48,4% dintre școli, procentul unităților de învățământ preuniversitar din mediul urban fiind de aproape 60%, în timp ce în mediul rural a fost de doar 31,6%! Mai mult, nici în ceea ce priveşte existenţa sistemelor de supraveghere video situaţia nu este prea bună, fiind destule şcoli cărora le lipsesc şi astfel de dotări. În aceste condiţii, rămâne de văzut care va fi situaţia în anul şcolar care tocmai a început, inclusiv în municipiul reşedinţă al judeţului Prahova. Nu de alta, dar potrivit unei informări, polițiștii locali sunt prezenţi, începând cu data de 9 septembrie 2019, adică din prima zi de şcoală, doar  în zona a opt unități de învățământ din Ploieşti!

Conform unei situaţiii prezentate recent Instituţiei Prefectului Prahova, în urma evaluărilor efectuate pe linia asigurării cu pază a unităţilor de învăţământ preuniversitar, s-a constatat că la nivel județean au fost asigurate, în anul şcolar 2018-2019, cu o formă de pază umană doar 48,4% dintre școli. Procentul unităților de învățământ preuniversitar din mediul urban care au avut pază a fost de 58,4%, în timp ce în mediul rural procentul a fost de doar 31,6%. “În funcţie de forma de pază asigurată, situaţia unităților de învățământ se prezintă astfel: instituţii publice – colegii, licee, grupuri şcolare – din 62 de unități sunt păzite 54; şcoli gimnaziale – din 260 de unități sunt asigurate 94; grădiniţe – din 308 de unități sunt asigurate 36; instituţii private – colegii, licee, grupuri şcolare – din două unități, ambele sunt asigurate cu pază umană; şcoli gimnaziale – din trei unități, nu este asigurată niciuna; grădiniţe – din 13 de unități, nu este asigurată niciuna. Unitățile de învățământ menționate au pază umană proprie/cu societăți specializate/mixtă”, se arată în documentul menţionat, în care se mai precizează că în Ploiești, Câmpina, Sinaia, Vălenii de Munte, Breaza se află cele mai multe unităţi şcolare asigurate cu pază. Pe de altă parte, situaţia nu este cu mult diferită nici în ceea ce priveşte numărul de unități de învățământ dotate cu sisteme de supraveghere video. Astfel, în cazul instituţiilor publice – colegii, licee, grupuri şcolare – din 62 de unități sunt dotate 60; şcoli gimnaziale – din 260 de unități sunt dotate 148; grădiniţe – din 308 de unități sunt dotate 94; în cazul instituţiilor private – colegii, licee, grupuri şcolare – din două unități, ambele sunt dotate; şcoli gimnaziale – din trei unități sunt dotate două, grădiniţe – din 13 unități, toate sunt dotate. Cele mai multe şcoli dotate cu sisteme de supraveghere video se regăsesc pe raza localităților urbane: Ploiești, Câmpina, Vălenii de Munte, Mizil, Breaza, Sinaia, Bușteni, precum și a localităților rurale Florești, Filipeștii de Pădure, Valea Călugărească, Poiana Câmpina, Bănești, Cornu, Bărcănești și Blejoi.

La Ploieşti, 8 şcoli vor fi supravegheate de poliţiştii locali

3-70205493_2508093515924522_1641927415569580032_nÎn ce măsură, la nivel de judeţ, situaţia asigurării cu pază a unităţilor de învăţământ prezentată în documentul menţionat va suferi modificări în bine în anul şcolar 2019-2020, rămâne de văzut. Însă, plecând de la un comunicat de presă al Poliţiei Locale Ploieşti, transmis la câteva zile după începerea noului an şcolar, e greu de presupus. “În cursul anului școlar 2019-2020, Poliția Locală Ploiești va acționa în baza unui plan de măsuri prin care s-au stabilit acțiuni menite să asigure un climat de siguranță în zona unităților de învățământ preuniversitar. Astfel, conform „Planului de activități pentru creșterea gradului de siguranță a elevilor și a personalului didactic și prevenirea delincvenței juvenile în incinta și în zonele adiacente unităților de învătământ preuniversitar din Municipiul Ploiești în anul școlar 2019-2020”, polițiștii locali vor fi prezenți, începând cu data de 9 septembrie 2019, în zona a 8 unități de învățământ de pe raza municipiului”, se arată în documentul de presă menţionat. Fără ca însă să fie şi nominalizate cele opt şcoli din Ploieşti, poliţiştii locali vor avea de îndeplinit următoarele obiective: asigurarea unui climat de normalitate și siguranță civică în zona adiacentă unităților de învățământ preuniversitar repartizate; monitorizarea permanentă și evaluarea evoluției și a dinamicii fenomenului delincvenței juvenile în mediul școlar, la unitățile repartizate, îndeosebi a faptelor comise cu violență, și informarea structurilor partenere (Poliția Națională și Jandarmeria); includerea unităților de învățământ preuniversitar, identificate cu grad de risc, repartizate în itinerariile de patrulare auto și pedestră, ca punct obligatoriu de staționare, în special în timpul sosirii/plecării elevilor la/de la cursuri; destructurarea și dispersarea grupurilor de persoane cu comportament deviant/delincvent care frecventează zonele unităților școlare repartizate și tulbură climatul de normalitate și siguranță civică. “Polițiștii locali cu atribuții pe linie rutieră vor asigura fluidizarea traficului rutier și pietonal pe drumurile publice, în zonele adiacente unităților de învățământ repartizate, în apropierea trecerilor de pietoni, pentru a împiedica producerea de blocaje și vor lua măsuri contravenționale, potrivit competențelor legale, împotriva celor care nu respectă semnificația indicatoarelor rutiere ce reglementează oprirea și staționarea interzisă, accesul pe interzis – conform prevederilor legale privind circulația pe drumurile publice. Polițiștii locali din cadrul Serviciului Control Comercial vor verifica respectarea legislației în materie de către agenții economici care desfășoară activități de comerț în apropierea unităților de învățământ”, se mai arată în comunicatul de presă al Poliţiei Locale Ploieşti.
Subliniindu-se că în vederea cunoașterii cât mai exacte a situaţiei din teren polițiștii locali se vor deplasa periodic la sediul unităților școlare pentru a sta de vorbă cu cadrele didactice şi preluarea eventualelor sesizări, reprezentanţii Poliţiei Locale Ploieşti au mai precizat:”Dispeceratul instituției funcționează permanent, iar reclamațiile părinților și profesorilor pot fi preluate în mod operativ, la numărul de telefon 0244/954, aspectele semnalate urmând a fi verificate în teren”.