Violeta Stoica

Doi câini polițiști sau câini-lupi – așa cum sunt cunoscuți la noi, în România, câinii din rasa ciobănesc german – au ieșit în misiune în parcurile din municipiul Ploiești, în patrule reale, mixte, alături de colegii lor din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Prahova. O idee interesantă a fost pusă în practică de către polițiștii prahoveni specializați în prevenire și ordine publică, pentru a le capta mai repede atenția ploieștenilor.
Joi, 19 mai, în zona parcurilor Mihai Viteazul și Nichita Stănescu, din municipiul Ploiești, câinii polițiști au fost atracția principală timp de mai multe ore, pentru că atât copiii, cât și adulții, au putut interacționa cu patrupezii “gradați”.
O inițiativă a reprezentanților poliției prahovene care probabil îi va pune pe fugă pe infractorii care acționează “în aer liber” și prin care se demonstrează că patrulele canine sunt eficiente nu numai la căutarea persoanelor dispărute sau în alte misiuni dificile, ci și în acțiunile de ordine publică.

O informație inedită, furnizată ieri de către reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Prahova, arăta că în municipiul Ploiești au demarat acțiuni informativ-preventive, al căror punct de atracție este acela că la întâlnirile cu locuitorii orașului participă patrule canine de ordine publică. Primele activități de acest fel au avut loc joi, 19 septembrie, în zona parcurilor Mihai Viteazul și Nichita Stănescu.
„Cum era de așteptat, echipele au atras atenția celor prezenți, îndeosebi copii și însoțitori (părinți sau bunici), creându-se un bun prilej pentru a-i atrage în discuții despre propria siguranță. Celor mici le-am explicat de ce este bine să asculte întotdeauna de părinți și să fie precauți în contactul cu persoanele necunoscute, în timp ce adulților le-am împărtășit din experiența noastră despre cât de important este să petreacă, fizic, mai mult timp cu copiii. De asemenea, în Parcul Nichita Stănescu, vârstnicii care profită de vremea încă frumoasă și se întâlnesc pentru diverse jocuri recreative au apreciat ca binevenite recomandările colegelor noastre cu privire la veșnic actualele metode folosite de cei care comit înșelăciuni sau diverse genuri de furturi.

caini politisti 1Polițiștii nu i-au scăpat din atenție nici pe cei care își neglijau bunurile personale, sfătuindu-i cu privire la necesitatea unui plus de grijă față de telefoanele mobile, portofelele sau bagajele ce pot deveni obiectul unui furt sau chiar tâlhării”. Infracțiuni care, mai mult ca sigur, nu s-au petrecut în intervalul orar în care câinii polițiști și colegii lor umani s-au aflat în zonele respective!

Câinii IPJ Prahova, eroi în acţiune

Nu numai pentru patrule de genul celor menționate anterior sunt folosiți câinii Inspectoratului Județean de Poliție Prahova. Recent, unul dintre aceștia a fost în centrul atenției într-o misiune dificilă, în județul vecin – Buzău.
Un câine de urmă al Poliției Prahova a participat într-o acțiune de căutare a unei fetițe în vârstă de doar opt ani, dispărută de acasă după ce plecase către zona în care s-ar fi aflat o rudă de-a ei.
Printre cei peste 130 de polițiști și jandarmi care au fost implicați în căutarea fetiței din Buzău s-a aflat și câinele IPJ Prahova, care a reușit să dea de urma copilei dispărute. Fetița se afla la mare distanță de casă, iar participarea câinelui de urmă prahovean a venit în ajutorul echipelor de căutare.
Acesta este cel mai recent caz în care un câine polițist din Prahova își ajută colegii în uniformă. Au mai fost, însă, multe alte situații în care simțul olfactiv foarte dezvoltat și orele de dresaj de la Centrul chinologic de la Sibiu – de unde provin aproape toți câinii din Poliția Română – și-au spus cuvântul, iar câinii IPJ Prahova au reușit să dea de urma evadaților, dar și a persoanelor dispărute, așa cum a fost cazul fetiței din județul Buzău.