Înotul, mersul pe jos şi exerciţiile cu greutăţi la sală pot fi eficiente în tratarea hipertensiunii arteriale, dar şi a dependenţei de droguri, raportează Mail Online, potrivit www.nhs.uk, preluat de MedLive.ro.
Tensiunea arterială crescută, numită şi hipertensiune arterială, este frecventă în rândul vârstnicilor şi creşte riscul de infarct miocardic şi de accidente vasculare cerebrale. Mulţi oameni apelează la medicamente pentru a o ţine sub control.
Cercetătorii au analizat 391 de studii care au evaluat efectele medicamentelor şi ale exerciţiilor fizice asupra tensiunii arteriale. Astfel, au descoperit că efectele sunt foarte similare. Totuşi, specialiştii atrag atenţia asupra faptului că rezultatele se bazează pe comparaţii indirecte între grupuri de persoane destul de diferite. Mai mult, nu trebuie întrerupetă niciodată administrarea unui medicament prescris pentru hipertensiunea arterială fără a cere sfatul medicului. Totuşi, exerciţiile fizice nu vor avea efecte adverse, ci, din contră, vor ajuta.
Studiul a fost condus de specialiştii de la Şcoala de Economie şi Ştiinţe Politice din Londra, Universitatea Oxford din Marea Britanie, Universitatea Berna din Elveţia, Universitatea Pennsylvania şi Şcoala de Medicină a Universităţii Stanford din Statele Unite ale Americii, fiind publicat în revista ”British Journal of Sports Medicine”.
Cercetătorii au căutat cele mai recente analize privind medicamentele pentru tensiunea arterială şi exerciţiile fizice pentru tensiunea arterială sistolică (presiunea sângelui). Astfel, au împărţit medicamentele:Inhibitori ECA (Inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei, alcătuiesc o clasă de medicamente folosite în tratamentul hipertensiunii arteriale);Blocante ale receptorilor angiotensinei-2; Beta-blocante;Blocante ale canalelor de calciu; Diuretice.
De asemenea, au clasificat şi activităţile fizice: Rezistenţa 1 (exerciţii aerobice, mers pe jos, jogging şi înot);Rezistenţa 2 (antrenamente de forţă, cum ar fi utilizarea greutăţilor);Combinaţii între rezistenţa 1 şi rezistenţa 2. Intensitatea a fost ridicată, moderată sau scăzută.
În cazul fiecărui studiu în parte, cercetătorii au înregistrat presiunea sistolică a persoanelor care au luat medicamente sau care au făcut exerciţii, dar şi a unui grup de control, cu persoane sănătoase. Astfel, au calculat variaţia medie a tensiunii arteriale. Mai apoi, au comparat în diverse grupuri, în funcţie de tipurile de exerciţii fizice şi de tipurile de medicamente.
Cercetătorii au inclus 197 de studii bazate pe exerciţiile fizice (10.461 de participanţi) şi 194 de studii privind medicamentele (29.281 de participanţi).
În cazul tuturor participanţilor, scăderea medie a tensiunii arteriale, care poate fi atribuită exerciţiilor fizice, a fost de -4,83 mmHg. Doar în cazul persoanelor cu tensiunea arterială ridicată, scăderea medie a tensiunii arteriale, care poate fi atribuită exerciţiilor fizice, a fost de 8,96 mmHg.
Exerciţiile fizice pot fi un instrument puternic pentru reducerea şi controlul tensiunii arteriale. Totuşi, oamenii nu ar trebui să abandoneze medicamentele. Scăderea tensiunii arteriale prin sport necesită timp şi, într-o astfel de schimbare, trebuie să fie consultat medicul.