Nicoleta Dumitrescu
Stabilirea candidatului pentru Cotroceni, din partea puterii, dar şi a altor partide, pare să fie un fel de copie la indigo cu vremea de afară, în sensul că ba e soare, ba e furtună cu tunete, atât în spatele uşilor închise, cât şi în văzul şi auzul tuturor. Cert este că stabilirea persoanei potrivite care să fie lansată în cursa pentru Cotroceni naşte, de la o zi la alta, tot felul de pasiuni, galeriile cu susţinători mai mult contra decât pro ajungând în faza în care mai au un pic şi pun lista de posibili candidaţi inclusiv la casele de pariuri!

Criteriile pe baza cărora ar urma să fie desemnat candidatul pentru alegerile prezidenţiale par, la prima vedere, destul de multe, de departe, însă, rezultând că imaginea ar fi cea care ar cântări cel mai mult.
Iar imaginea pare să fie analizată din mai multe unghiuri, în balanţă fiind atât cea din interiorul partidului, cât şi cea din… oglindă, după cum se agită apele ambele cântărind foarte mult, în condiţiile în care cu toţii recunosc că există multe minusuri care, oricât de mult consens s-ar crea peste noapte, nu se vor putea transforma în plusuri, după cum dovedeşte realitatea inclusiv în curtea celor două partide aflate acum la guvernare.
Aşa că, în aceste zile, e agitaţie mare, picatul la pace reprezentând de fapt un troc, având în vedere faptul că, mai ales în politică, nimic nu se dă fără să se şi ia înapoi, în acest ultim caz fiind vorba despre funcţii. Iar acest lucru s-a practicat şi cu siguranţă se va practica mereu când va fi vorba despre tandem, respectiv despre tandem de partide, trocul fiind, de fapt, al scaunelor, suţinerea candidatului la prezidenţiale fiind “plătită” cu aceea a premierului. Pe această manieră s-a mers până acum în ultimii ani în România, iar pe aceeaşi formulă se merge inclusiv pentru alegerile din noiembrie, primii care au dat startul trocului scaunelor fiind Barna şi Cioloş, primul fiind susţinut pentru cea mai înaltă funcţie în stat, iar celălalt, pentru şef de Guvern.
Şi pentru că strângerea de voturi doar de la propriul electorat este cu dus şi întors, şi dinspre partidele aflate acum la putere începe să bată vântul tot către realizarea unui tandem, mişcarea fiind confirmată chiar la începutul acestei săptămâni, actualul lider al social-democraţilor dând semne că îşi doreşte o coaliţie a PSD-ALDE-Pro România pentru a susţine candidatul la prezidenţiale, ieri, unele surse anunţând o întrevedere a Vioricăi Dăncilă cu Ponta şi Tăriceanu.
Până una alta, din rândul social-democraţilor care cochetau cu ideea de prezidenţiabil un posibil candidat a făcut, deja, un pas în spate, Eugen Teodorovici anunţând retragerea sa din cursa internă pentru alegerea candidatului PSD la prezidenţiale.
De aceea, rămâne de văzut, în continuare, imaginea cărei persoane va cântări cel mai mult astfel încât să devină port-drapelul partidelor puterii în cucerirea Cotrocenilor. Oricum, indiferent despre cine va fi vorba, persoana respectivă va trebui să treacă, musai, şi testul charismei, motiv pentru care, în ultimele dimineţi, mulţi social-democraţi au zăbovit mai mult în faţa oglinzii…