Violeta Stoica
O bucată de aproximativ 100 de metri din cel mai tranzitat drum național care străbate județul Prahova – DN1, care se află la un pas de a o lua la vale în albia râului Prahova, ar putea să intre în reparații anul acesta, dacă va fi finalizată în cel mult două luni procedura de achiziție lansată de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere.
Multă vreme, circulația pe ambele benzi ale DN1 se desfășoară cu dificultate, din cauza restricțiilor de trafic impuse, însă se pare că șoferii nu ar mai avea mult de așteptat până ce drumul de la Sinaia spre Ploiești să nu mai fie îngreunat pe sectorul respectiv.
CNAIR intenționează să încheie un contract de lucrări pentru a consolida partea de sus a malului râului Prahova și pentru refacerea carosabilului pe ambele benzi de coborâre de la Sinaia spre Ploiești. Deși lungimea pe care se va interveni, în cele din urmă, nu este foarte mare, trebuie realizate mai multe lucrări pentru asigurarea stabilității drumului, pentru ca acestea să nu o ia cu totul la vale.
Acum, potrivit documentației CNAIR, tronsonul respectiv este foarte erodat, creând – după alunecarea spre albia râului – fisuri pe prima bandă a drumului și crăpături în carosabil. Deși în zona respectivă există informații că s-ar fi efectuat, în anii ’60, lucrări de apărare a drumului, din cauza repetatelor viituri venite pe Prahova apărările de mal s-au prăbușit în timp.
Această problemă, la care s-au adăugat influența lipsei unui drenaj al apelor și al unei amenajări de dirijare a apelor de suprafață în lungul drumului, precum și pânza freatică din sectorul respectiv, a contribuit la alunecarea DN1, fiind nevoie de intervenția de consolidare a infrastructurii drumului în zona Nistorești.
Costurile estimate pentru realizarea lucrărilor se ridică la circa trei milioane de lei.