N. Dumitrescu

Pe lângă faptul că, anul acesta, Primăria Ploieşti este la un minim istoric pe partea de investiţii, municipalitatea este obligată – moartă-coaptă, cum se spune – să facă faţă unor noi obligaţii financiare la capitolul beneficii pentru angajaţi. Este vorba despre acordarea voucherelor de vacanţă, o nouă sarcină pe care autorităţile locale trebuie să o pună în aplicare, la pachet cu deciziile legate de creşterile salariale, în ciuda faptului că nu este primar – aşa cum a fost şi cazul edilului Adrian Dobre – care să nu se plângă de lipsa banilor. În privinţa tichetelor de vacanţă, este primul an în care funcţionarii publici au parte şi de un concediu gratis, fiind “bomboana de pe coliva” beneficiilor salariale, respectiv majorări, de care angajaţii din administraţia publică au parte începând cu vara anului 2017, conform promisiunilor puse în aplicare de către cei aflaţi acum la guvernare. În conformitate cu legislaţia în vigoare, respectiv ordonanţa de urgenţă privind acordarea voucherelor de vacanţă, instituţiile publice, indiferent de sistemul de finanţare şi subordonare, inclusiv activităţile finanţate integral din venituri proprii, înfiinţate pe lângă instituţiile publice, acordă anual, în perioada 1 ianuarie- 31 decembrie, tichete de vacanţă în cuantum de 1.450 de lei pentru un salariat. Cu precizarea că funcţionarii Consiliului Judeţean Prahova deja au intrat în posesia acestora, la nivelul Primăriei Ploieşti, voucherele de vacanţă se vor acorda în această lună şi se vor acorda proporţional cu perioada de exercitare a raportului de serviciu sau durata contractului de muncă.
Dispoziţia privind aprobarea regulamentului privind acordarea voucherelor de vacanţă pentru salariaţii din cadrul Primăriei Ploieşti a fost semnată de către edilul Adrian Dobre zilele trecute, documentul conţinând, de fapt, toate detaliile referitoare la acordarea acestor drepturi, cerute pentru salariaţi de către Sindicatul liber şi independent al Primăriei Ploieşti. Conform documentului menţionat, voucherele de vacanţă se acordă în luna iunie a acestui an, dar şi anul viitor, după aprobarea bugetului instituţiei, începând cu luna imediat următoare semnării contractului de achiziţionare a acestora şi sunt în număr de 29 de tichtete nominale, în sumă de 50 de lei bucata, perioada de valabilitate a acestora fiind de un an de la data emiterii. Aceste tichete se vor acorda personalului din cadrul Primăriei Ploieşti, proporţional cu perioada de exercitare a raportului de serviciu sau durata contractului de muncă, şi se vor acorda astfel: două vouchere- dacă salariatul lucrează doar o lună într-un an calendaristic; pentru patru luni întregi – 10 vouchere; pentru patru luni şi sub 15 zile calendaristice dintr-o altă lună – 10 vouchere; pentru 4 luni şi peste 15 zile dintr-o altă lună – 11 vouchere, restul propunerilor urmând să se aplice în conformitate cu legislaţia în vigoare. De aceste beneficii nu vor avea parte şi persoanele care ocupă funcţii de demnitate publică, alese sau numite, în cazul cumului de funcţii, voucherele urmând să fie acordate de către angajatorul unde salariatul are funcţia de bază. De asemenea, nu vor fi acordate salariaţilor care se regăsesc pentru întreg anul 2019 în una dintre următoarele situaţii: concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la doi ani, respectiv până la 3 ani în cazul copilului cu handicap, pentru cei aflaţi în concediu fără plată şi cei care au activitatea suspendată. Cei care primesc vouchere de vacanţă nominale sunt singurele persoane îndreptăţite să le utlizeze în perioada menţionată pe acestea, şi în exclusivitate pentru achitarea pachetului de servicii turistice contractat care poate cuprinde servicii de cazare, alimentaţie publică, transport, tratament balnear, agrement, fiind interzisă ultilizarea pentru achiziţionarea altor servicii sau să primească un rest de bani în cazul în care suma corespunzătoare solicitată este mai mică decât valoarea nominală a voucherului de vacanţă.
Pentru Primăria Ploieşti, acordarea acestor tichete reprezintă o altă cheltuială, în condiţiile în care o treime din bugetul local anual se consumă cu leafa angajaţilor.