Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Aarhus şi de la Spitalul Universitar Aarhus au descoperit, printr-un nou studiu, că femeile care au 65 de ani, sau mai mult, au un risc mult mai mare de a deceda din cauza cancerului de col uterin decât s-a crezut anterior, potrivit eurekalert.org, preluat de Medlife.ro. Danemarca are una dintre cele mai mari incidente ale cancerului de col uterin din lumea occidentală. De multe ori, după ce femeile ajung la o vârstă înaintată, nu îşi mai fac scanări, cu toate că, de fapt, ele au cea mai ridicată mortalitate.
”Cancerul de col uterin a devenit cunoscut drept <<boala femeilor tinere>>, dar ipoteza conform căreia afectează doar tinerele nu este decât un mit. Rata mortalităţii în rândul femeilor care au peste 65 de ani este cu 25%-30% mai mare decât se credea anterior”, spune Anne Hammer, doctor la Spitalul Universitar Aarhus.
În cadrul studiului, publicat în revista ”Acta Obstetricia et Gynecologia Scandinavia”, cercetătorii au analizat ratele mortalităţii cancerului de col uterin în Danemarca, în perioada 2002-2015. Astfel, au realizat că femeile care aveau peste 65 de ani ieşeau în evidenţă. De exemplu, rata mortalităţii a fost de cinci ori mai mare în rândul femeilor în vârstă de 75-79 de ani, comparativ cu cele din categoria 40-45 de ani.
Rezultatele susţin un studiu anterior, condus de aceeaşi echipă de specialişti, care a descoperit că femeile în vârstă descoperă că au cancer foarte târziu, cât tumora este prea mare pentru a mai fi îndepărtată chirurgical. În astfel de cazuri, pacienţii sunt trataţi cu radioterapie şi chimioterapie, tratamente asociate cu efecte secundare precum durere şi disconfort la urinare şi la defecare. Mai mult de jumătate dintre vârstnicele cu cancer de col uterin sunt în aceeaşi situaţie, descoperă cancerul când este prea avansat, iar operaţia nu mai este o opţiune.
”Dacă oamenii sunt examinaţi la timp, cancerul poate fi descoperit într-un stadiu incipient, operaţia este încă posibilă, astfel că se reduce semnificativ riscul de a muri”, spune Anne Hammer. Până acum, se credea că, dacă o femeie este testată pentru cancerul de col uterin până la 65 de ani, iar rezultatul este negativ, atunci controlul nu mai este necesar. Totuşi, specialiştii susţin că virusul HPV (cauza cancerului) poate sta latent în corp, astfel că se poate manifesta oricând.