V. Stoica

Mănăstirea Turnu, aflată la o aruncătură de băț de Ploiești, în comuna Târgșoru Vechi, se regăsește printre lăcașurile de cult din țară în care credincioșii nu numai că își pot căuta alinare sufletească, ci și alinare trupească, prin intermediul produselor pe care le pot achiziționa inclusiv online sau direct de la magazinul mănăstirii.
Mănăstirea are chiar și un laborator propriu de prelucrare a plantelor medicinale și a produselor apicole, pe care le vinde direct sau prin intermediul magazinului online, oricine putând să opteze pentru ceaiuri, tincturi, capsule, miere simplă sau în diferite compoziții.
Prin intermediul culturilor proprii de floarea soarelui, de porumb și de grâu, mănăstirea de lângă Ploiești mai are și o altă posibilitate, aceea de a oferi și produsele rezultate din aceste culturi – ulei, mălai, făină și paste făinoase.
Interesante mai sunt și alte două structuri aparținând acestui lăcaș de cult din Prahova: centrul socio-medical și un centru socio-cultural, primul fiind și locul în care pot să meargă pentru a fi consultați gratuit de către medici adulți și copii care provin din familii cu posibilități reduse de trai.
Mănăstirea Turnu este legată de numele lui Vlad Țepeș. Asemeni domnilor Țării Românești, Țepeș a trecut prin zona Târgșorului și, în anul 1461, a ridicat aici ceea ce avea să devină biserica domnească. De altfel, pisania din piatră masivă, care s-a păstrat din vechiul lăcaș de cult, este mărturia peste veacuri a legăturii lui Vlad Țepeș cu Târgșorul: „Cu mila lui Dumnezeu, Io Vlad Voievod şi Domn a toată Ţara Ungrovlahiei, fiul marelui Vlad Voievod, a zidit şi a săvârşit această biserică, iunie 24, în anul 6969 (1461), indictionul 9”, considerată a fi unica mărturie documentară a legăturii lui Țepeș cu biserica.