Oamenii de ştiinţă de la Societatea Europeană de Cardiologie au demonstrat că vârsta fiziologică este un predictor mai bun al longevităţii decât vârsta cronologică.
”Vârsta este unul dintre cei mai reprezentativi factori de risc pentru moarte, cu cât suntem mai în vârstă, cu atât este mai mare riscul de a deceda. Totuşi, am constatat că sănătatea fiziologică poate prezice chiar mai bine. Dacă doriţi să trăiţi mai mult, atunci trebuie să faceţi sport pentru că acesta îmbunătăţeşte sănătatea şi creşte durata de viaţă”, explică Serge Hârb, cardiolog, potrivit escordia.org, preluată de MedLive.ro.
Pe baza unor teste de performanţă, specialiştii au dezvoltat o formulă pentru a calcula vârsta fiziologică. Ecuaţia utilizează capacitatea de efort, modul în care inima reacţionează la exerciţii (competenţa cronotropă) şi modul în care ritmul cardiac se recuperează ulterior.
”Cunoaşterea vârstei fiziologice poate fi o motivaţie bună pentru creşterea performanţei exerciţiilor fizice. Spunându-i unui om în vârstă de 45 de ani că vârsta lui fiziologică este de 55 de ani ar putea fi un apel de trezire pentru că îşi pierde ani din viaţă. Pe de alta, dacă o femeie în vârstă de 65 de ani are vârsta fiziologică de 50 de ani, are şanse foarte mari să trăiască mai mult decât alte persoane de aceeaşi vârstă”, adăugă Hârb.
La studiu au participat 126.356 de pacienţi care au mers la Clinica Cleveland între anii 1991 şi 2015 pentru primul lor test de stres din timpul efortului, un examen comun pentru diagnosticarea problemelor cardiace. Acesta implică mersul pe o bandă de alergare, care devine din ce în ce mai solicitant. Datele au fost utilizate pentru calcularea vârstei fiziologice, fiind luaţi în considerare şi alţi factori, cum ar fi sexul şi administrarea unor tratamente care afectează ritmul cardiac.
Vârsta medie a participanţilor a fost de 53,5 ani, iar 59% dintre ei au fost bărbaţi. Mai mult de jumătate dintre pacienţii cu vârsta cuprinsă între 50 şi 60 de ani (dintre care 55% bărbaţi şi 57% femei) au fost, din punct de vedere fiziologic, mai tineri. După o medie de urmărire de 8,7 ani, 9929 de participanţi au murit, adică 8%.
Pacienţii care au murit au fost cu zece ani mai în vârstă decât cei care au supravieţuit. Totuşi, testul elaborat de specialişti a fost un predictor mai semnificativ al supravieţuirii decât vârsta cronologică, chiar şi după introducerea unor factori precum sex, fumat, indicele de masă corporală, utilizarea statinelor, diabetul zaharat, hipertensiunea, boala coronariană şi stadiul final al bolii renale.