Deputat PSD Rodica Paraschiv
România și Moldova sărbătoresc astăzi, la unison, Ziua Culturii Naționale. Localități de pe ambele maluri ale Prutului și românii care îl iubesc pe Eminescu participă la evenimente dedicate spiritului românesc și culturii române.
Fiecare stat european, fiecare națiune în parte își celebrează cultura națională, însă România și Moldova sunt strâns unite, în această zi de sărbătoare, în jurul lui Mihai Eminescu, marele poet care a pus mai presus de toate istoria nației române, spiritul dreptății și al cugetării românești.
Zilele acestea, reprezentanți ai județului Prahova se află în Republica Moldova, arătând, o dată în plus, că “tot ce-i românesc nu piere” și că românii sunt alături unii de alții în clipe importante, chiar dacă sunt despărțiți artificial de o graniță.
Eminescu, poetul nostru național, născut la Botoșani în 15 ianuarie 1850, se identifică și se contopește cu tot ceea ce înseamnă cultura română de pe ambele maluri ale Prutului. Eminescu este și va fi simbolul care ne va ține împreună, este însuși spiritul națiunii noastre greu încercate de-a lungul secolelor.
Eminescu înseamnă și patrimoniul nostru cultural, tot ceea ce ne trimite în negura vremurilor și de care ar trebui să fim mândri.
În Prahova există vestigii de mii de ani, descoperite de arheologi în nenumărate colțuri ale județului nostru, Prahova ascunde – uneori la vedere – minunate lucrări de arhitectură tradițională, dar și locuri istorice cu vechime și de două mii de ani, care așteaptă încă să fie puse în valoare.
Istoria și cultura se îmbină pe plaiurile Prahovei și, în această zi de sărbătoare, fiecare dintre locuitorii județului, fiecare român în parte îl poartă în suflet pe Mihai Eminescu.
“Pentru a fi oneşti şi autentici, când vorbim despre Eminescu, trebuie mai întâi să-l recitim. (…) Un student român la Viena şi Berlin, care ştia germana şi franceza, voia să absoarbă istoria religiilor, astronomie, filosofie, fizică, etnopsihologie, geopolitică, să facă simultan metafizică şi gazetărie angajată. Un suflet romantic dedat armoniei universale (…)”, spunea, pe bună dreptate, criticul literar Dan C. Mihăilescu, într-o desăvârșită descriere a marelui poet.