Plecând de la faptul că această perioadă este una deosebit de aglomerată în privinţa pregătirilor pentru masa de Revelion, InfoCons-Asociație Națională de Protecția Consumatorilor prezintă o serie de sfaturi care vă pot ajuta să aveți o listă de cumpărături mai echilibrată, care să nu ducă la excese – nici în plan alimentar, nici în cel financiar.
• Planificaţi-vă mesele. Principalul motiv pentru 43% dintre cazurile în care mâncarea este risipită este faptul că aceasta se strică. Se uită ce există în frigider, în congelator sau în dulapuri, din cauză că alimentele nu sunt verificate, iar mesele nu sunt planificate în concordanţă cu produsele care trebuie folosite mai întâi. Este important să se ştie care sunt alimentele cumpărate deja și să se planifice porțiile.
• Cumpăraţi inteligent. Obiceiurile pe care le avem la cumpărături și deciziile pe care le luăm în supermarket sunt strâns legate de cantitatea de mâncare pe care o aruncăm. Nu trebuie să faceți cumpărături atunci când sunteți înfometați, deoarece aveți șanse mari de a sfârși prin a cumpăra mai mult decât aveți nevoie sau de a nu vă respecta lista de cumpărături. Este important și să cunoașteți diferența dintre ”a se consuma înainte de” și ”a se consuma până la”: data marcată cu ”a se consuma până la” indică siguranța alimentului. Acest produs poate fi consumat până la data respectivă, însă nu și după. Acest tip de marcare a datei este găsit pe alimentele perisabile, care se strică repede, precum produsele din carne, pește sau salatele gata pregătite; data marcată cu ”a se consuma înainte de” se referă la calitatea alimentului. Acesta va putea fi consumat și după data înscrisă, însă calitatea sa ar putea să nu mai fie la fel de bună. Aroma și textura pot fi ușor alterate. Acest tip de marcare apare pe alimentele congelate, uscate sau aflate într-o cutie/conservă.
• Verificaţi ceea ce cumpăraţi. Este foarte important să știți ce conține produsul pe care doriți să îl achiziționați. De obicei, mesele de sărbători sunt pline de E-uri, care provin din diverse alimente: pâinea, cozonacul şi prăjiturile, carnea etc. Pentru a vedea ce conține un produs și să faceţi o alegere în cunoștință de cauză, puteți descărca aplicația gratuită InfoCons, care vă permite să scanați codul de bare al produselor și să aflați numărul de E-uri sau cantitatea de zahăr a acestuia, precum și multe alte informații.
• Păstraţi-vă alimentele bine. O mare parte din mâncarea pe care o risipim poate fi congelată sau pusă în frigider pentru a fi consumată ulterior. Păstrarea și folosirea potrivită a alimentelor în casele noastre nu ajută numai la siguranța acestora, ci ne și permit să le păstrăm pentru un timp mai îndelungat fără a se strica.
• Folosiţi toate alimentele cumpărate. Preferăm de multe ori cea mai ușoară și convențională metodă de a prepara cina – să o luăm de la capăt – însă putem fi creativi și putem utiliza ce avem în frigider pentru a prepara o altă masă. Este important, mai ales în această perioadă, să folosim toate alimentele pe care le cumpărăm.