La sfârşitul acestei săptămâni, pe Hipodromul Mediterraneo – Syracuse, din Italia, va avea loc un eveniment hipic important, la care, în premieră, participă şi o delegaţie din România.
Pe 8 si 9 decembrie 2018, pe Hipodromul din Siracuza au loc etapele finale ale Campionatului de jockey şi driveri de la Marea Mediterană (o serie de 8 etape internaţionale desfăşurate pe 3 continente), împreuna cu celebrarea aniversarii a 10 ani de existenţă a MHU (Uniunea Mediteraneană), eveniment la care Hipodromul Ploieşti va fi trap paunreprezentat de driverul Mihai Păun (foto) şi doi dintre proprietarii de cai, Ioana şi Cristi Dumitru.
Pentru Mihai Păun reprezintă o mare provocare profesională participarea la acest eveniment, criteriile de alegere a driverilor invitaţi fiind un număr minim de titluri câştigate în 2018, dar şi, foarte important, lipsa unor penalizări disciplinare în curse, pe parcursul sezonului. Practic, odată ajuns în Italia, Păun se va alătura driverilor din celelalte ţări, participanţi la acest eveniment, organizatorii gândind un fel de “întrecere a jokeilor”. Se va pune la dispoziţie de către italieni un număr de cai de valori foarte apropiate în acest sezon, apoi, fiecare driver va trage la sorţi calul cu care va participa, având la dispoziţie doar o mică perioadă de acomodare cu trăpaşul alături de care va concura!
Uniunea Mediteraneană a conducătorilor de curse a fost constituită în Napoli, cu scopul de a celebra comunitatea istorică și culturală a țărilor mediteraneene și de la Marea Neagră, dezvoltându-și cooperarea în domeniul curselor de cai. Asociaţia a reunit autorităţi ale curselor de cai, asociaţii profesionale şi curse de cai din 15 ţări mediteraneene (Algeria, Croaţia, Franţa, Italia, Libia, Malta, Maroc, Portugalia, Rusia, Serbia, Slovenia, Spania, Tunisia, Turcia si Ucraina), anul acesta, România urmând să intre în asociaţie, alături de Grecia, o altă ţară balcanică – Bulgaria – pregătindu-se pentru „aderare” în viitorul apropiat.
„MHU” se prezintă drept „singura organizaţie internaţională de curse de cai de trap şi galop şi singura care acordă demnitate şi putere egală fiecarei ţări membre, indiferent de nivelul de dezvoltare a curselor de cai”, în teorie, România, ca ţară nou acceptată în acest sistem, având privilegiul de a organiza (dacă îşi va asuma acest rol) următoarea întâlnire a membrilor MHU, în 2019.
Anul acesta, 6 ţări membre (Algeria, Franţa, Italia, Libia, Rusia şi Tunisia) vor aduce în Siracuza, în plus faţă de cei mai buni jockey şi driveri, şi artişti internaţionali, artizani, specialişti în domeniul culinar şi reprezentanţi ai agriculturii locale, turismului şi culturii, pentru a crea un spectacol multicultural, care să îmbine degustări culinare, spectacole ecvestre şi de artă.
În paralel în timpul evenimentului va avea loc şedinta Consiliului Asociaţiei, proiectul principal fiind depunerea unui dosar multinational pentru înscrierea relaţiei dintre om şi cal în patrimoniului mondial intangibil al UNESCO.