Ieri, Comisia Europeană a afirmat că va demara discuții cu marii actori economici, în special din sectorul energiei, pentru a încerca să reducă dominația dolarului în schimburile internaționale și pentru a întări rolul euro, scrie AFP, citată de Hotnews.
„A venit timpul ca euro să-și majoreze rolul în lume”, a declarat vicepreședintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, într-o conferință de presă la Bruxelles.
Moneda unică – născută în 1 ianuarie 1999 sub formă imaterială și în 1 ianuarie 2002 sub formă de bancnote și monede – „va trebui să reflecte greutatea politică, economică și financiară a zonei euro”, formată din 19 țări ale UE, a adăugat comisarul leton, unul dintre artizanii introducerii euro în țara sa.
Executivul european vrea să demareze consultările cu actorii din piață în special în ceea ce privește importurile de petrol, gaz și alte materii prime precum metale, minerale și produse agricole.
În sectorul aerian, unde avioanele sunt vândute sistematic în dolari chiar dacă sunt construite de Airbus, Bruxelles dorește „lansarea unei consultări pentru a vedea ce acțiuni sunt posibile pentru promovarea rolului euro”.
Comisia recunoaște însă că „decizia folosirii unei valute în detrimentul alteia ține de resortul actorilor pieței”.