Marian Dima

Ultima cursă clasică a acestui an desfăşurată pe Hipodromul Ploieşti, Criteriul de Fond (o întrecere lungă, alergată pe o distanţă de peste 3000 de metri de către caii participanţi, funcţie de handicapul acordat în metri, de la 3150 la 3250 m.) a fost câştigată de iapa Calligenia BMW, condusă de Cristian Slate, acesta încasând premiul de 1620 de lei, după ce a câştigat duelul cu următorii clasaţi – Bădie VF şi Borga Jackpot.
Premiul Fortuna Gold a fost câştigat de Star Nobel, condus de Viorel Gheorghe, deţinătorul Derby-ului de Trap al României din 2017 impunându-se destul de clar în faţa iepei Răsfăţata şi a iepei Rugiada Thor. Aceasta din urmă a înregistrat însă cel mai bun timp pe kilometru, dintre toţi caii care au alergat duminică pe Hipodrom, cu doar 1 min,20 sec,7 sutimi pe kilometru, însă, plecând cu 80 de metri din spatele câştigătorului nu a putut urca mai sus decât a treia treaptă a podiumului!
Cea de-a doua cursă la al cărei fond de premiere au participat şi cei de la Fortuna, Premiul Fortuna Silver, i-a revenit favoritei, Histoire D’Inverne, avându-l în sulky pe Gheorghe Crăciun, câştigând lupta cu Calypso RM.
În celelalte curse de trap ale zilei s-au impus Histoire D’Inverne (Premiul Fortuna Silver), Romeo (Premiul Talion) şi Nelstar şi Paxton, aceştia din urmă primind decizia de egalitate “sosire cap la cap” din partea arbitrilor (în Premiul Talaz)!

Patru suspendaţi!

Reuniunea de duminică a consfinţit şi un record de sancţiuni, exact cele două premii cotate la pariuri – Fortuna Gold şi Fortuna Silver – aducând driverilor nu mai puţin de 8 etape de suspendare! Astfel, M. Mitroiu, N. Marin, Cr. Dumitru şi Cr. Ionescu vor lua pauză şi primele două reuniuni din 2019, indiferent când vor fie ele! În plus, aceştia au primit şi sancţiuni pecuniare, 10 % din valoarea premiului I în cursa respectivă! Şi, cum au fost premii bunicele, şi amenzile au fost pe măsură.

Perspective pentru cursele de ogari

Cele cinci curse de ogari organizate duminică au avut dublu rol – acela de a umple “timpii 7-bmorţi” dintre cursele de trap, dar şi de a oferi celor prezenţi un altfel de spectacol, inclusiv reprezentanţii caselor de pariuri fiind atraşi de ideea de a avea, din sezonul viitor, astfel de curse organizate cu regularitate! Până acum, respectivii campioni (cele cinci curse de ogari au fost câştigate de A Best Bolt, Sadam, Taughboy Ella, Kingdom Kite şi R-Candy Black Runner) au alergat cu preponderenţă la premii organizate în Ungaria, pentru că la noi nu a existat cadrul pentru astfel de întreceri, crescătorii de ogari declarându-se încântaţi de o colaborare privind organizarea unor astfel de curse la Ploieşti.