Florin Tanasescu

“Ne-am strâns aici, într-a Neamului Catedrală, pentru-a vedea ce-i de făcut. Cum aranjăm lucrurile și cum punem de-un alt început pentru ţară”, ia cuvântul, Preafericitul, în camerele reunite ale Parlamentului.
Liniște în naosul din Catedrală. Își ia inima-n dinţi o păcătoasă. Cu glas spășit rostește: “Preafericite, care de abuzul în serviciu ai scăpat nereţinut și nelegat, poţi să mă spovedești ? Și după aia, pe Dumnezeul meu – care nu îl am, de altfel – în America eu plec, și-mi schimb religia. Vreau să fiu mai catolică decât Papa. Ca până acum”.
Stă, Preafericitul, se gândește. Oferta o cântărește și-ntreabă: “Te lepezi, de satana?”. Codruţa se codește, popa se grăbește. “Adică de SRI?”, întreabă nefericita. Preafericitul zise rânjind: “Vezi că știi?”. “Mă lepăd, zise păcătoasa cu-o juma’ de gură”.
Preafericitul îi pune un trafalet-n cap și zice: “Se botează roaba Kovesi, care s-a dat în bărci, ani buni, deasupra ţării! Acu, fată, ia-ţi bocceluţa și te du. Pe ordinea de zi alt punct ? Sau facem o pauză, că-s cam flămând ?”
Urmează scurta repauzare. Mâncare, de pomană, ca la bufet, în Parlament. Revin aleșii. Prinde curaj numitul Daea, care dăduse pe gât
și-un ţoi de ţuică: “ Daniele, Catedrala-i neterminată. Îi mai trebuie clopotniţă. Io zic să punem, în loc de clopot, că n-avem aramă , o oaie. Vă daţi seama cum va behăi chemând enoriașii pe la liturghii ?”.
Nebăgându-l în seamă, Preafericitul bagă un “ Si Bemol” și cântă: “Cei chemaţi ieșiţi, cei chemaţi ieșiţi !”. Kelemen Hunor și-a lui gașcă se urcă pe cai și mai că-s gata ușa bisericii s-o rupă. “Nu despre voi e vorba, lupi îmbrăcaţi în – vorba lui nea Petrică – piei de oaie. Staţi pe-aproape! E unul care n-are nici vreun temei să stea pe-aici. Iohannis, de tine veni vorba!”. Iar președintele își ia minijupata soţie și-o taie direct la Merkel în odaie, cântând “Deutschland, Deutschland, uber ales”, urmând să antreneze naţionala de fotbal a Germaniei.
“Acum, zic și eu, nu dau cu parul, nu trebuie să aibă niște moaște și altarul?”, întreabă Gabi Firea, cuvioasa. “Bună-ntrebarea, zice Daniel. M-am gândit și la acest aspect. Avem deja defunctul PNŢ, aripa tânără a PNL și, cât de curând e rândul PNL-ului bătrân. Iar după ăștia, cin să fie, cin să fie? Cine altul decât PMP?”
Rumoare-n Catedrală. Un ţârcovnic nebăgat în seamă, ce stinge de zor luminile în policandru, se trezește vorbind neîntrebat: “Iertate, părinte, dar PMP e-al lui Băsescu. Și ai văzut matale vreodată drac mort? Mă cam îndoiesc”.
Se face liniște din nou în Catedrală. Doar afară se-aude un zgomot ciudat. Toni Greblă, primarul din Sinaia și alţii de instanţă achitaţi rostogolesc un butoi cu smoală.
Preafericitul își face cruce de trei ori și-ntreabă, tremurând: “Cumva a coborât iadul pe pământ?”
La unison, cu glas sonor, rostesc nevinovaţii achitaţi: “ Nu, părinte, dar știi cum cântă, în nopţile lungi de la Jilava, Rahova, Madona Sixtină ? Vinovaţii fără vină cer să se facă lumină. Aici, pe pământ, nu în America Latină.
În sate cu biserici de lemn, nu în Catedrală, bat clopote cântând “Deșteaptă-te române !”.
“Iar sufletul ia foc în clopotari”.