Propunerea legislativă a UDMR privind declararea zilei de 13 noiembrie ca „Zi a limbii maghiare“ a fost adoptată de Senat la 16 iunie 2015, aceasta fiind prima Cameră sesizată, şi de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, la 13 octombrie 2015. În expunerea de motive, iniţiatorii au susţinut că instituirea „Zilei limbii maghiare“ reprezintă un prilej pentru a face cunoscute „valorile care animă minoritatea maghiară, tradiţiile şi obiceiurile ungureşti”, se arată pe site-ul www.cdep.ro şi că, în această zi, urmează a fi organizate „manifestări culturale, prezentări de carte, precum şi omagieri ale unor personalităţi ale comunităţii maghiare, spectacole cultural-artistice, oferind astfel, într-un mod instituţionalizat, posibilitatea ca reprezentanţii altor etnii să aibă acces la universul cultural maghiar”, potrivit Agerpres.
Decretul privind promulgarea Legii pentru instituirea „Zilei limbii maghiare“ a fost semnat de preşedintele Klaus Iohannis la 11 noiembrie 2015, iar Legea 279/2015 a fost publicată în Monitorul Oficial, la 17 noiembrie 2015.
Potrivit datelor oficiale prezentate pe site-ul www.recensamantromania.ro, la cel mai recent Recensământ al populaţiei, efectuat în România în anul 2011, populaţia de etnie maghiară înregistrată a fost de 1.227,6 mii persoane (6,5%), informaţia privind etnia fiind disponibilă pentru 18.884,8 mii persoane (din totalul celor 20.121,6 mii persoane). Minoritatea maghiară din România este, astfel, cea mai numeroasă, potrivit datelor oficiale.