Specialiştii de la ”UNC School of Medicine” au demonstrat, printr-un nou studiu, că ar putea stimula o anumită regiune a creierului cu un curent slab de energie electrică pentru a consolida ritmul creierului în mod natural şi pentru a scădea semnificativ simptomele asociate durerii cronice de spate, potrivit sciencedaily.com, preluat de Medlive.ro.
Rezultatele studiului au fost publicate în ”Journal of Pain”. Specialiştii susţin că ar puta viza anumite părţi ale creierului folosind tratament neinvaziv, cum ar fi stimularea transcraniană, folosind curent. Aceasta este metoda pe care oamenii de ştiinţă au folosit-o în cadrul studiului pentru a stimula undele cerebrale, scopul fiind tratarea durerii cronice.
”Am publicat numeroase lucrări pe tema stimulării creierului de-a lungul anilor şi întotdeauna am învăţat ceva important. Totuşi, aceasta este prima dată când am studiat durerea cronică. Am vizat cu succes o regiune specifică a creierului, am îmbunătăţit şi am restabilit activitatea acestei regiuni şi am observat că există o scădere semnificativă a simptomelor asociate durerii cronice”, spune Flavio Frohlich, autorul principal al studiului, director al Centrului de Neurostimulare din Carolina şi profesor de psihiatrie. ”Dacă stimularea creierului ar putea ajuta oamenii care suferă de durere cronică, ar fi o terapie ieftină, neinvazivă, care ar reduce utilizarea opioidelor, acestea având efecte secundare severe”, declară Julianna Prim.
Durerea cronică este principala cauză a dizabilităţii la nivel global, dar nu se ştie concret dacă activitatea creierului reprezintă una dintre cauze. De-a lungul timpului, specialiştii s-au concentrat mai mult pe cauzele periferice. De exemplu, dacă aveţi o durere cronică în partea inferioară a spatelui, atunci se consideră că soluţia şi cauza se afla tot în partea inferioară a spatelui şi în părţile aferente ale sistemului nervos din coloana vertebrală. Totuşi, unii cercetători consideră că de fapt cauzele sunt mai complexe şi că această afecţiune poate reorganiza modul în care celulele din sistemul nervos comunică între ele, fiind incluse şi reţelele de neuroni din creier. Pe măsură ce trece timpul, aceste reţele se blochează, devenind o cauză a durerii cronice.
Studiile anterioare au arătat că durerea cronică provoacă oscilaţii anormale sau valuri ale creierului. Există mai multe tipuri de unde ale creierului, conectate la diferite regiuni ale acestuia, dar şi diferite tipuri de activităţi ale creierului, precum procesarea stimulilor vizuali, memorarea, sau gândirea creativă. Când vorbim, gândim, mâncăm, facem sport, sau ne uităm la televizor, activitatea creierului creează modele electrice pe care cercetătorii le pot măsura folosind electroencefalograme.
Oscilaţiile alfa sunt un tip de activitate cerebrală, iar acestea apar când nu există stimuli, de exemplu când medităm în tăcere, sau când visăm în duş. Specialiştii şi-au propus să afle dacă aceste oscilaţii alfa erau deficitare în cortexul somatosenzorial, situat în porţiunea mediană a creierului şi, probabil, implicate în durerea cronică.
Se pot spori undele alfa în această regiune? Dacă da, acest lucru ar duce la diminuarea durerii?
Echipa de specialişti a recrutat 20 de pacienţi care sufereau de dureri cronice în zona inferioară a spatelui. Participanţii au participat la două sesiuni a câte 40 de minute fiecare. În timpul primei sesiuni, cercetătorii au ataşat o serie de electrozi pe scalpul pacienţilor, vizând cortexul somatosenzorial, pentru a spori undele alfa. În timpul celeilalte sesiuni, au folosit un curent slab, similar, dar care nu a vizat o regiune anume, fiind o sesiune de stimulare falsă, bazându-se pe efectul placebo. În timpul sesiunilor, participanţii au simţit furnicături la nivelul scalpului, dar nu au putut face diferenţa între sesiunea reală şi cea falsă.
Când participanţii au fost intervievaţi, toţi au raportat o reducere semnificativă a durerii imediat după sesiunea reală, pe când, după sesiunea falsă, au simţit durere în continuare.