F. T.

Nu-i săptămână – şi în special weekend – în care jandarmii montani şi salvamontiştii prahoveni să nu intervină pentru salvarea unor turişti care ba se întâlnesc cu ursul, ba rătăcesc drumul în noapte, ba rămân cocoţaţi cu parapanta în vârf de brad…
Iar sezonul înmulţirii apelurilor prin intermediul Numărului Unic de Urgenţă „112” nu-i departe, ţinând cont că se apropie iarna şi, deh !, amatorilor de sporturi alpine le mai alunecă schiurile unde nici cu gândul nu gândesc, rămânând dârdâind printre nămeţi!
În legătură cu sfârşiturile de săptămână cu rătăciţi pe munte, potrivit unui comunicat al IJJ Prahova, sâmbătă, „prin sistemul «112», angajaţii de la Postul de Jandarmi Montan Cheia au fost alertaţi că trei femei – în vârstă de 40 de ani, 48 de ani şi 71 de ani, care se deplasau pe traseul Cabana Ciucaş – Vârful Ciucaş, s-au rătăcit din cauza vremii nefavorabile, deviind de la traseul marcat. Către zona indicată a plecat o patrulă de jandarmi din cadrul postului de jandarmi montan Cheia/ I J J Prahova, împreună cu un lucrător al Serviciului Salvamont din localitate. Aceștia le-au găsit pe cele trei în zona numită Şaua Tigăii, ajutându-le să ajungă la Cabana Ciucaş”.
Intervenţia jandarmilor – care a durat aproximativ trei ore – a fost îngreunată de condițiile meteo nefavorabile şi de faptul că femeia care a sunat la „112” nu a mai putut comunica locaţia în care se aflau cele trei persoane, din cauza lipsei semnalului telefonic.
Cum aminteam, vine iarna, vine sezonul de sporturi alpine. Să mi te ţii atunci solicitări şi căutări în noapte !